Vernield monument Peerke Donders (door een storm) fraai hersteld

Door Peerke Donders Park 3 augustus 2018
Evenement
Peerke Donders Kruisweg Statie Storm Schade Vernield 2018 01 19 11 25 2
Foto: De vernielde Statie na de storm in januari 2018. Foto Paul Spapens

Abt Broeder Bernardus van de abdij O.L. Vrouw van Koningshoeven zegent op vrijdagmorgen 10 augustus om 11.00 uur de gerestaureerde Kruiswegstatie in het Peerke Donders Park in. Het monument werd grotendeels vernield tijdens een winterstorm die op 18 januari 2018 over Tilburg raasde.

Een geknakte boom viel op de Statie. Alleen de figuur die de geknielde Jezus onder het Kruis voorstelt bleef onbeschadigd. Een foto waarop de situatie was te zien ging de wereld over. Op initiatief van de Stichting Petrus Donders Tilburg is de Kruiswegstatie gerestaureerd door het Udenhoutse bedrijf Verkooijen.

De herinzegening van de Kruiswegstatie door Broeder Bernardus kan door iedereen worden bijgewoond. Naar afloop wordt koffie geschonken in het Peerke Donders Paviljoen. Daar zal Broeder Bernardus vertellen over zijn pelgrimsreis naar Peerke Donders in Suriname en wat de Tilburgse zalige betekent voor de kloostergemeenschap van de abdij O.L. Vrouw van Koningshoeven.

Het was de zevende (van de veertien) Staties van de Kruisweg in het Peerke Donders Park die door de omvallende boom grotendeels werd vernield. Deze Statie stelt ‘Jezus valt voor de tweede maal onder het Kruis’ voor. Een zware tak van de ontwortelde boom stopte net boven de rug van de geknielde Jezus. Maar het Kruis en drie andere figuren raakten zwaar beschadigd. De oorsprong van de Kruisweg dateert van 1926, maar pas na de oorlog waren alle Staties klaar. Alle Staties zijn bekostigd door de Tilburgse gemeenschap. De Kruisweg maakt deel uit van het historische complex dat rond het geboortehuisje van Peerke Donders is ontstaan.

Verlopen

Datum en tijden

vrijdagmorgen 10 augustus om 11.00 uur

Locatie

Peerke Donderspark 3
5011 XL Tilburg

Geplaatst door

Peerke Donders Park

Zoeken op Erfgoed Tilburg