Oude films in 'Een Oogje op Brabant'

Door Regionaal Archief Tilburg 23 augustus 2022
Nieuws
Tilburg 30 06 2022 Cameraploeg Op Heuvel
Foto: Cameraploeg op de Heuvel, juni 2022

Een opvallend geel Volkswagenbusje van het televisieprogramma 'Een Oogje op Brabant' toert door de provincie. Bovenop het busje zien we een groot scherm, met daarop historische filmbeelden over Brabant, en ja, ook Tilburg. Het publiek in de stad neemt kennis van oude films uit lokale en regionale archiefdepots en het Eye Filmmuseum in Amsterdam.

Op 30 juni 2022 stond het busje op de Heuvel en bij het paleis op het Stadhuisplein. Passanten keken naar de filmfragmenten en gaven hun reactie. Soms waren dat herinneringen, maar evenzo ook commentaar op de veranderingen die Tilburg heeft ondergaan. Daarbij waren er interviews met Teuntje van de Wouw (projectleider Beeld & Geluid bij Regionaal Archief Tilburg) en Petra Robben (stadsconservator bij Stadsmuseum Tilburg). 

De opnamen in Tilburg worden getoond in twee uitzendingen op kde woensdagen 24 en 31 augustus. In de eerste aflevering van 24 augustus gaat het onder meer over de Heuvel met het standbeeld van Willem II, de spoorwegovergang aan de Gasthuisring, het paleis-raadhuis en de Tilburgse kermis. In de tweede aflevering van 31 augustus zien we onder meer de oorlogsjaren en bevrijding, de synagoge, een brandweeroefening op het Stuivesantplein uit 1953 en de gefilmde rit door de stad uit 1964.

‘Een Oogje op Brabant’ is vanaf 22 augustus om 18.15 uur te zien bij Omroep Brabant (en wordt daarna ieder uur herhaald). Op woensdag 24 augustus en woensdag 31 augustus worden de afleveringen over Tilburg uitgezonden vanaf 18.15 uur. 

‘Een Oogje op Brabant’ werd mede gefinancierd door het Fonds Erfgoed Tilburg. 

Geplaatst door

Regionaal Archief Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg