TijdLab
In het TijdLab dwaal je door verleden, heden en toekomst van Tilburg. Je vindt er de uitgebreide Tilburgcollectie van de Bibliotheek en ook op allerlei voorwerpen, foto’s en films over de stad.
Op deze website geven de erfgoedpartners samen toekomst aan het verleden van Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel.
In het TijdLab dwaal je door verleden, heden en toekomst van Tilburg. Je vindt er de uitgebreide Tilburgcollectie van de Bibliotheek en ook op allerlei voorwerpen, foto’s en films over de stad.
Ik neem je mee door Tilburg. Laat je verrassen door “de schôônste stad van ’t laand” tijdens mijn rondleiding op maat. Te voet, op de fiets, met of zonder extra activiteiten. Voor ieder wat wils!
Stichting Verhalis verzamelt herinneringen en verhalen. Ieder mens bewaart een schat aan kleurrijke herinneringen, die de moeite waard zijn om verteld te worden.
Maakt historische plekken zichtbaar voor een breed publiek onder het motto: erfgoed gaat meer leven als het verhaal erachter bekend wordt. O.a. via blogs, lezingen en de site Dwalen door Brabant.
Deze stichting stimuleert bewustwording in Tilburg rondom de trans-Atlantische slavernij, haar afschaffing én haar doorwerking. Jaarlijks organiseert ze de dialoogtafel in de Keti-kotimaand juni.
Vergroten van kennis en bewustzijn van de geschiedenis die traditionele en bi-culturele Tilburgers delen. Vergroten van wederzijds begrip en respect, versterken van de multiculturele samenleving.
Het Koninklijk Handboogschuttersgilde Sint Sebastiaan te Tilburg is opgericht vóór of in 1504. Het is het enige Nederlandse Gilde dat gerechtigd is het predicaat Koninklijk te dragen.
De kernactiviteiten van de Stichting Funerair Erfgoed Tilburg (SFET) zijn inventariseren, beschermen en ontsluiten van begraafplaatsen en grafmonumenten van gemeente Tilburg.
Tilburgkenner en -verteller Gerard Otten organiseert presentaties en rondleidingen in o.a. het Paleis-Raadhuis, de Piushaven, Wilhelminakanaal en Loven-Haven.
In de Hasseltse Kapel is iedereen welkom voor rust en bezinning. Daarnaast is het een herdenkings- en trouwlocatie en zijn er kerkelijke, culturele en sociaalmaatschappelijke activiteiten.
Bedrijfsboek Tilburg verzorgt de samenstelling van bedrijfsboeken, jubileumuitgaven, ondernemersverhalen en personeelsmagazines. De Tilburgse geschiedenis speelt daarbij vaak een rol.
Heemkundekring De Kleine Meijerij bevordert belangstelling voor en kennis van eigen streek, bewoners, gebruiken en heemkundig waardevolle overblijfselen van vroeger in o.a. Berkel-Enschot en Udenhout.
Mee Naar Buiten organiseert in stad en ommeland natuurexcursies, lezingen, gastlessen, workshops en bedrijfsuitstapjes. De organisatie is tevens gespecialiseerd in 'Natuurlijk Erfgoed'.
Archief met de historische collecties van twaalf gemeenten in Brabant. Online 24/7 te bezoeken!
Stadsgidserij is een enthousiaste groep Tilburgers, die zich verenigd hebben met als doel hun kennis van Tilburg op een informatieve en prettige manier aan anderen over te dragen.
Kennis en verhalen veraangenamen je leven en zijn bagage voor je toekomst. De Bibliotheek voorziet Midden-Brabanders van bagage en stimuleert hen om ‘verder te komen door verder te kijken’.
De Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed is uitgever van ‘Tilburg. Tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur’/’Erfgoed Magazine Tilburg’ en van de ‘Tilburgse Historische Reeks’.
Het kolveniersgilde Sint Dionysius is opgericht in 1665 en ontwikkelde continue activiteiten in haar 350 jarig bestaan. Het gildewezen staat op de nationale lijst van Immaterieel erfgoed
Tilburg University is sinds 1927 in de stad gevestigd en is gespecialiseerd in mens- en maatschappijwetenschappen. De universiteit beschikt over een aanzienlijk collectie academisch erfgoed.
Een keer per maand komen de leden van Et Schrèèfatteljee bij elkaar om hun zelfgeschreven korte verhaaltjes, gedichtjes en limericks in de Tilburgse Taol, aan elkaar voor te leggen en te bespreken.
Natuurmuseum Brabant is een laagdrempelig familiemuseum over het leven van plant en dier, met een knipoog naar de mens. Je zit er met je neus op de natuur!
De landelijke Erfgoedvereniging Heemschut, commissie Brabant, is ook in Tilburg actief. Heemschut komt op voor ‘erfgoed en monument’. Daartoe behoort ook architectuur van na 1965.
Kessels Museum is een presentatiecentrum en een restauratieatelier van de belangrijke erfgoedcollectie van de muziekinstrumentenfabriek van Mathieu Kessels.
Erfgoed staat bol van krachtige verhalen. Donk helpt partijen om het verleden te beluisteren en die energie te benutten voor het versterken van buurt, wijk en stad.
Organiseert erfgoedmanifestaties omtrent verleden, heden en toekomst van Tilburgse straten, buurten en wijken. Met o.a. exposities, publicaties, excursies en multidisciplinaire activiteiten.
Het doel van de heemkundevereniging is om belangstelling, onderzoek en kennis te bevorderen van het Tilburgse (im)materieel erfgoed.
Deze Mariakapel is een oorlogs- en rijksmonument. Het ontstaan is te danken aan een burgerinitiatief nadat Tilburg redelijk gespaard de 2e Wereldoorlog heeft doorstaan.
Spottn013 maakt Tilburgers enthousiaster over hun eind stad, door hen spotsgewijs Tilburg te laten leren kennen. Dit doen we op een unieke manier via een gratis berichtenservice op de whatsapp.
De Stichting Tilburgse Taol staat voor het behoud van het Tilburgse dialect. Door activiteiten zoals de Taolbèttel, het Grôot Dikteej, Kènderkwèèk en de Taolklas trachten we dit te bereiken.
Werkgroep de Torenklok creëert draagvlak voor behoud van luidklokken door seculiere luidingen, voorlichting, torenbeklimmingen en campanologische inventarisaties.
Werkgroep Open Monumentendag verzorgt het programma van dit jaarlijkse evenement. Hierin zijn verschillende organisaties vertegenwoordigd. Het zijn de eigenaren van de panden die dit succesvol maken.
Het Tilburg Cobbenhagen Center werkt met maatschappelijke partners samen aan actuele vraagstukken op het terrein van het herdenken van oorlog en vieren van vrijheid in Nederland.
't Schoor is een groep vrijwilligers die de geschiedenis van Udenhout en Biezenmortel onder de aandacht wil brengen in beide dorpen.
Samen met haar partners werkt de gemeente Tilburg aan behoud en ontwikkeling van materieel en immaterieel erfgoed.
Antecedentia biedt geïnteresseerden in binnen- en buitenland diensten aan op het snijvlak van genealogie, identiteit en cultureel erfgoed in Nederland.
Citymarketing Tilburg zorgt ervoor dat meer mensen kiezen voor Tilburg door het positieve vestigingsklimaat van onze stad breed onder de aandacht te brengen.
Driekoningen Werkgroep Midden Brabant houdt de traditie levend in Tilburg en omgeving. Het Driekoningenzingen in Midden-Brabant is geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.
De stichting Vrienden van de Tilburgse Beiaard wil de mooie klanken van de beiaard in de Heikese kerk onder de aandacht brengen van de Tilburgers door concerten en andere activiteiten.
De eerste grensoverschrijdende NL-B spoorlijn uit 1867 zal 150 jaar later geleidelijk worden omgetoverd in het grootste grensoverschrijdende Europese voedselveld voor vlinders, bijen en insecten.
TilburgsAns is een lettertype dat gebaseerd is op het karakter van Tilburg. Het bevat een serie pictogrammen die een overzicht bieden van het erfgoed van de stad
Het begon allemaal tijdens WO I. De internationaal vermaarde Stijlbeweging beleefde haar incubatietijd in Tilburg. Het is het best bewaarde geheim van deze stad. Lees meer
De bijzondere leerstoel ‘Cultuur in Brabant’ bevordert wetenschappelijke beoefening en bestudering van geschiedenis en erfgoed in Noord-Brabant met als doel mensen met hun geschiedenis te verbinden.
Het Peerke Donders Paviljoen is gewijd aan de beroemdste Tilburger, de Zalige Peerke Donders, en is daarbij museum van naastenliefde en de universele waarden van de mens.
De Brabant-Collectie is een unieke en diverse verzameling over heden en verleden van Brabant. De collectie is vrij toegankelijk, zowel digitaal als op locatie in de bibliotheek van Tilburg University.
Stadsmuseum Tilburg verbindt erfgoed aan identiteit. Uitingen zijn coördinatie Erfgoed Tilburg, beheer stadscollectie en website Geheugen van Tilburg, ontwikkeling van exposities en erfgoededucatie.
Erfgoed Tilburg is er voor alle Tilburgers en geïnteresseerden in de geschiedenis van Tilburg. De site biedt een verzameling aan nieuws, activiteiten en producten met een link met Tilburgs erfgoed.
Vincents Tekenlokaal biedt creatieve activiteiten voor groepen tot wel 30 personen. In het moderne tekenlokaal is er digitaal en analoog tekenles voor iedereen.
Deze groep zet zich in voor een Tilburgs slavernijmonument. Met een grote populatie afkomstig uit Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen is het een belangrijke stap voor de stad.
Een kleine Tilburgse uitgeverij. Brengt de 'binding' in wijken in beeld (013boeken) en in de Tilburgse textiel in verhalen.
KunstKabaal biedt kunstprojecten en workshops voor op school, in ons eigen atelier en daarbuiten voor kinderen van 2 tot 102
Palace to be - samen ontwikkelen we een publieksvriendelijk p(a)lace to be