Fietsroute: De monumenten van Local Hero Jos. Bedaux 111 jaar

Door Stichting Jos. Bedaux 31 maart 2021
Fietstocht
2008 023 D18 4 Cc53 012 1
Foto: Universiteit van Tilburg, ontworpen door Jos. Bedaux. Foto: Wil van Dusseldorp

Op de verjaardag van Tilburg, 18 april, vieren we ook dat architect Jos. Bedaux geboren werd. Op 18 april 1910 zag hij het levenslicht, nu precies 111 jaar geleden. Als architect liet hij vele gebouwen na in o.a. Tilburg en Goirle. Deze fietstocht, startend in Goirle, eindigend in Tilburg, voert je langs de gebouwen die Jos. Bedaux ontwierp.

Op Werelderfgoeddag zondag 18 april organiseert Stichting Jos. Bedaux met steun van het Erfgoedfonds van de Gemeente Tilburg een fietsroute langs bijna alle monumenten van Local Hero Jos. Bedaux (1910-1989) in Tilburg.

De start is bij het Architectenbureau Bedaux de Brouwer aan de Dr. Keyzerlaan 2 te Goirle, het voormalige woonhuis en kantoor van Jos. Bedaux (vooroorlogs Rijksmonument). Daar krijgt u naast een traktatie gratis de Architectuurgids Jos. Bedaux met een beschrijving van bijna al zijn werken in Nederland en België.

De hele fietstocht is ongeveer 16 km en duurt circa 3,5 uur. Deze start is in Goirle en gaat naar de Tilburgse wijk Fatima, dan door het centrum van Tilburg naar de Universiteit en eindigt bij de GGD aan de Ringbaan-West. Tijdens deze route worden bijna al zijn rijks- en gemeentelijke monumenten bezocht. Bij een paar hoogtepunten uit zijn oeuvre, zoals zijn eigen woning met kantoor, maar ook St. Jozefzorg én het hoofdgebouw Cobbenhagen van de Universiteit, krijgt u uitleg over het oeuvre door de familieleden of leden van de Stichting Jos. Bedaux.

Om de route coronaproof te laten verlopen dient u zich van tevoren aan te melden via het contactformulier op de website www.josbedaux.nl. Er wordt in de ochtend tussen 9.30 uur en 11.30 uur telkens in een tijdslot van een half uur gestart. U kunt zich kosteloos aanmelden tot donderdag 15 april. Geef hierbij aan op welk tijdstip u wenst te vertrekken en/of u alleen of met meer personen uit één huishouden mee wilt doen. Gelieve in dit laatste geval meerdere mailadressen toe te voegen.
Er kunnen in totaal maximaal 100 mensen deelnemen aan deze activiteit, dus geef je op tijd op!

Deze fietstocht wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Erfgoed Tilburg/ Stadsmuseum Tilburg en Bedaux de Brouwer architecten.

Deze activiteit is één van de vele die op 18 april worden aangeboden tijdens de verjaardag van Tilburg. Tilburg ontving op 18 april 1809 stadrechten van koning Lodewijk Napoleon. We vieren dat met de hele stad. Vier mee en hang die dag de Tilburgse vlag uit! Bekijk alle activiteiten

Verlopen

Datum en tijden

18 april 2021 in de ochtend

Locatie

Start is bij Dr. Keyzerlaan 2 te Goirle, de tocht eindigt bij de GGD aan Ringbaan West.

Meer informatie

Vanwege coronamaatregelen graag even aanmelden

Geplaatst door

Stichting Jos. Bedaux

Zoeken op Erfgoed Tilburg