Heemcentrum 't Schoor

Door Erfgoedcentrum 't Schoor Udenhout 29 november 2017
Tentoonstelling
Schoorstr
Foto: Het pand van Heemcentrum 't Schoor

Heemcentrum ’t Schoor houdt zich sinds 1990 bezig met de geschiedenis van Udenhout en Biezenmortel. Dit heeft geresulteerd in vele publicaties, waaronder de bekende Unentse Sprokkels, brochures, artikelen, jaarberichten en biografieën. Daarnaast hebben de leden de Udenhout Wiki, Udenhout op de Kaart en een route langs monumenten in Udenhout en Biezenmortel met QR-codes samengesteld. In ruim 25 jaar is de dorpsgeschiedenis op intensieve en veelzijdige wijze gedocumenteerd.

De thuisbasis van Heemcentrum 't Schoor is een oud herenhuis in de Schoorstraat en waarvan de rijke historie teruggaat tot in de 15e eeuw. Het pand maakte vroeger deel uit van het imposante landgoed De Strijdhoeven en deed onder andere dienst als onderwijzers- en burgemeesterswoning, en als rectoraatswoning van Huize Vincentius. Sinds 2009 zijn een deel van de eerste verdieping alsmede de zolder in gebruik door ’t Schoor. Het Heemcentrum exposeert daar een grote collectie met oude voorwerpen, op thema gerangschikt. Zo zijn er enkele stijlkamers ingericht zoals’ d’n herd’, de ‘goei kamer’ en een slaapkamer.

Je vindt er ook opstellingen die verwijzen naar de Udenhoutse steen- en zuivelfabrieken, de kloosters, het gilde, de gezondheidszorg, het onderwijs etc. Alles is duidelijk met veel liefde en met oog voor details samengesteld. De gekostumeerde poppen geven het geheel een levendige en invoelbare uitstraling. Verder beschikt Heemcentrum 't Schoor over een uitgebreide documentatie met talrijke onderwerpen die betrekking hebben op de Udenhoutse en Biezenmortelse historie. Vele foto's, knipsels, gedenkboeken, akten, oude tijdschriften en aantekeningen maken deel uit van de collectie.

Heemcentrum ’t Schoor is elke donderdag (met uitzondering van feestdagen) geopend van 11:00 tot 15:00 uur. Doen! 

www.schoorudenhout.nl

doorlopend

Datum en tijden

Iedere donderdag (met uitzondering van feestdagen) van 11.00 uur tot 15.00 uur. Toegang is gratis.

Locatie

Schoorstraat 2 (achterom)
5071 RA Udenhout

Contact

Rondleiding voor groepen? Neem contact op met Annelies van den Assem, 013 - 511 19 01 of stuur een e-mail naar aauu@home

Geplaatst door

Erfgoedcentrum 't Schoor Udenhout

Zoeken op Erfgoed Tilburg