Verjaardag van Tilburg

Door Erfgoed Tilburg 31 maart 2021
Evenement
Still Oude Markt Lodewijk Napoleon
Foto: Beeld uit de animatie over de stadsrechten van Tilburg: 18 april, de verjaardag van Tilburg

Op 18 april 1809 kreeg Tilburg stadsrechten van koning Lodewijk Napoleon. Die dag vieren we de verjaardag van onze stad. Vier je het mee? Hang die dag de Tilburgse vlag! Een aantal (erfgoed-)partijen heeft de handen uit de mouwen gestoken om (online) iets te organiseren voor de verjaardag van Tilburg. Hieronder zie je het overzicht. Heb je zelf een idee? Meld het bij ons of bewaar je goede idee voor 2022. We vieren de verjaardag van Tilburg voortaan jaarlijks! Doe mee!

Heemkundekring Tilburg | Lodewijk Napoleon in Tilburg

De lezing over Lodewijk Napoleon in Tilburg werd speciaal voor de Verjaardag van Tilburg gegeven door Hans van de Eeden en is online terug te kijken. De lezing gaat vooral over het bezoek van Koning Lodewijk Napoleon als onderdeel van zijn Brabantse reis en het verlenen van stadsrechten. Daarnaast schetst hij als context het Tilburg rond 1809. De opnames waren op dinsdag 30 maart in Regionaal Archief Tilburg. 

Stadsmuseum Tilburg | animatie De Verjaardag van Tilburg
Koning Lodewijk Napoleon gaf Tilburg op 18 april 1809 stadsrechten tijdens zijn reis door Brabant. Reden voor een jaarlijks feest! Reden voor Stadsmuseum Tilburg om Job van Etten een animatie te laten maken. Op de achtergrond zie je werken uit de collectie van het museum. Het filmpje is tevens een oproep om 18 april de Tilburgse vlag buiten te hangen. 

Gemeente Tilburg | Livestream vanuit het Stadhuis
Na een grondige renovatie is het Stadhuis van Tilburg klaar voor de toekomst. En op 18 april viert Tilburg 212 jaar stadsrechten. Dubbel reden voor een digitaal feest, uitgezonden vanuit het Stadhuis op zondag 18 april. De uitzending onder leiding van Cindy de Koning is via een livestream te zien van 11.00 tot 12.00 uur. Tijdens deze live uitzending vanuit het Stadhuis kunnen bewoners alvast een kijkje nemen, vragen stellen en mooie verhalen horen van bijzondere gasten. 

Stichting Jos. Bedaux | fietstocht langs erfgoed van architect Jos. Bedaux
Op Werelderfgoeddag zondag 18 april organiseert Stichting Jos. Bedaux met steun van het Erfgoedfonds van de Gemeente Tilburg een fietsroute langs bijna alle monumenten van architect Jos. Bedaux (1910-1989) in Tilburg. Het is niet alleen de verjaardag van Tilburg, 18 april vieren we ook dat architect Jos. Bedaux geboren werd. Op 18 april 1910 zag hij het levenslicht, nu precies 111 jaar geleden. Als architect liet hij vele gebouwen na in o.a. Tilburg en Goirle. Deze fietstocht, startend in Goirle, eindigend in Tilburg, voert je langs de gebouwen die Jos. Bedaux ontwierp. 

De Tilburgse Beiaard | première van de Tilburg Tune op de beiaard
Carl van Eijndhoven van de Tilburgse Beiaard en Erwin Steijlen, componist van de Tilburg Tune, werkten samen aan het omzetten van de Tilburg Tune in muziek voor de Tilburgse beiaard. Daarvoor werd de beiaardcomputer ingezet. De première is op 18 april om 12.00 uur te horen vanaf de Heikese Kerk! 

EELT Theatercollecties | Theatrale ode aan de jarige stad Tilburg
Het Tilburgse EELT Theatercollectief is een nomadisch initiatief dat steeds ergens in de stad opduikt. Het zoekt de plekken en momenten in Tilburg waar ‘eelt op je ziel’ ontstaat of verdwijnt. EELT brengt die plekken, samen met burgers van de stad, tot nieuw leven met theater en muziek. Zwervend door Tilburg brengt EELT een ode aan de stad door bestaand erfgoed te eren, nieuw erfgoed aan te wijzen en verdwenen erfgoed te herdenken. Bekijk deze kleine selectie uit het werk van EELT. Nog veel meer muziektheater op verrassende plekken in de jarige stad vind je op de website van EELT.

Regionaal Archief Tilburg | Geboren in 1809
Het archief zet de eerste stedelingen van Tilburg centraal op 18 april. Een aantal van de mensen die in 1809 geboren zijn, komen op de website en de socials van het archief voorbij. 

Stichting tot Behoud van Tilburgs Erfgoed | Erfgoed Magazine Tilburg 
‘Tilburg. Tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur’ verscheen voor het eerst in juli 1983. Het is daarmee op dit moment het langst verschijnende tijdschrift in Tilburg. Na 38 jaar heeft dit tijdschrift een nieuwe vormgeving én een nieuwe naam. Op de verjaardag van de stad, 18 april 2021 verschijnt het allereerste vernieuwde nummer van het Erfgoed Magazine Tilburg

Ronald Peeters | Het wapen en de vlag van Tilburg
Het verhaal van de Tilburgse vlag  en het gemeentewapen wordt verteld door historicus Ronald Peeters.

Annette Paulsen | reproductie van de stadsrechtenakte
Speciaal voor de heropening van het stadhuis en de verjaardag van Tilburg heeft kunstenares Annette Paulsen – in opdracht van de gemeente - een replica van de originele stadsrechtenakte uit 1809 gemaakt. De reproductie is in het formaat 47,5 x 32,5 cm op ambachtelijke wijze handgedrukt (een zeefdruk). De oplage is beperkt tot 15 exemplaren, er zijn nog enkele grafieken te koop. De prijs is € 150,- ex btw. Interesse? Neem contact op met Annette

Tilburg.com | Hang de vlag uit en maak kans op een prijs
Tilburg.com doen een oproep om allemaal je Tilburgse vlag uit te hangen en je huis/vensterbank/tuin op zijn Tilburgs te versieren. Want ondanks dat de verjaardag van de stad niet in het openbaar kan worden gevierd, willen we de verjaardag natuurlijk wel terugzien in het straatbeeld. Als je dat doet, maak je kans op gave prijzen


Verlopen

Datum en tijden

Jaarlijks op 18 april

Locatie

diverse plekken in de stad én online

Geplaatst door

Erfgoed Tilburg
Gemeente Tilburg
Vrienden van de Beiaard

Zoeken op Erfgoed Tilburg