Verjaardag van Tilburg

Door Erfgoed Tilburg 13 april 2022
Evenement
Still Oude Markt Lodewijk Napoleon
Foto: Beeld uit de animatie over de stadsrechten van Tilburg: 18 april, de verjaardag van Tilburg

Op 18 april 1809 kreeg Tilburg stadsrechten van koning Lodewijk Napoleon. In 2022 vieren we die dag dat onze stad 213 jaar oud is. Vier je de verjaardag van Tilburg mee? Hang die dag de Tilburgse vlag! Heb je zelf een idee voor 2023? Meld het bij ons! We vieren de verjaardag van Tilburg voortaan jaarlijks! Doe mee!

Stadsmuseum Tilburg | Borduur mee voor de Verjaardag van Tilburg

Van 6 t/m 18 april zie je  in het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) een kleine expositie van borduurwerken uit de gemeente Tilburg. Je ziet er ook de merklap van Ine Panis-Vermeer, gemaakt in het jaar dat Tilburg 200 jaar stadsrechten vierde, 2009. Dienie Biemans, vrijwilliger bij Stadsmuseum Tilburg, zette een deel van de figuren om in borduurpatronen, zodat we die nu opnieuw kunnen borduren. Op de woensdagmiddagen van 6 en 13 april is er in het TijdLab in de LocHal een ‘borduur-spreekuur’, waarbij iedereen die geïnteresseerd is een borduurpakketje kan ophalen. Dienie is daarbij aanwezig voor de eerste hulp bij kruissteek-problemen. 


Gemeente Tilburg | Wie jarig is trakteert

Op 18 april, de verjaardag van de stad, verstopt Tilburg.com in opdracht van gemeente Tilburg (0)13 kadootjes in Tilburg. Niet alleen in het centrum, maar ook in de stadsdelen, wijken en dorpen van Tilburg. Als je een kadootje vindt, krijg je ook nog een taart van Banketbakkerij Govert van Nunen. Houd de website en socials van Tilburg.com in de gaten voor tips over de verstopplekken!

Overal in de gemeente | Tilburg kleurt blauw-geel

De verjaardag van de stad is een nieuwe traditie. Doe mee en hang op 18 april de Tilburgse vlag uit! Ook de interactieve wanden in de Willem II passage zullen voor de gelegenheid blauw-geel kleuren.

Gemeente Tilburg | Onthulling tegel Corry Konings Walk of Fame

In 2019 kreeg Corry Konings vanwege haar 50-jarig jubileum als zangeres de toezegging voor een tegel in de Walk of Fame. Corry zal deze tegel op 18 april om 15.30 uur in het bijzijn van burgemeester Weterings, haar familie, vrienden en fans onthullen. De nieuwe Walk of Fame ligt in de Spoorlaan naast de fietsenstalling bij het station.

Regionaal Archief Tilburg | Artikel over haarstukken

Het archief besteedt aandacht aan een bijzonder onderdeel uit de collectie: menselijk haar dat tot ware kunstwerkjes is verwerkt. Het artikel is op de website van het archief te lezen. 

Stichting tot Behoud van Tilburgs Erfgoed | Erfgoed Magazine Tilburg 

Op de verjaardag van de stad, 18 april 2022 verschijnt het vierde vernieuwde nummer van het Erfgoed Magazine Tilburg, voorheen bekend als ‘Tilburg. Tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur’.  

Ronald Peeters | Het wapen en de vlag van Tilburg

Het verhaal van de Tilburgse vlag  en het gemeentewapen wordt verteld door historicus Ronald Peeters.

Verlopen

Datum en tijden

Jaarlijks op 18 april

Locatie

diverse plekken in de stad én online

Geplaatst door

Erfgoed Tilburg
Gemeente Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg