Stadsmuseum Tilburg zoekt nieuwe erfgetuige uit de Tweede Wereldoorlog

Door Stadsmuseum Tilburg 14 november 2018
Nieuws
Voorkaft Wijherdenkenevieren Klein Webversie

Zit u vol verhalen over de oorlogsjaren in Tilburg? Was u erbij toen er bommen vielen in Udenhout of de bevrijders binnentrokken in Berkel-Enschot? En vindt u het belangrijk dat een jonge generatie schoolkinderen hier meer van weet? Dan nodigt Stadsmuseum Tilburg u graag uit om de nieuwe erfgetuige te worden voor het educatieve programma ‘Wij Herdenken en Vieren’.

Oude verhalen op een moderne manier verteld 

Stadsmuseum Tilburg zoekt iemand die de Tweede Wereldoorlog in onze gemeente heeft meegemaakt en daar iets over wil vertellen. We komen bij u langs voor een interview en verwerken dat beeldmateriaal tot korte filmpjes en leerzame berichtjes. Volgend voorjaar krijgen schoolkinderen in Tilburg uw belevenissen dan te zien via internet en social media. 

Het stadsmuseum heeft goede ervaringen opgedaan met deze innovatieve aanpak. In het vorige schooljaar werd het Instagramaccount @mariejestilburg een groot succes. Het was gebaseerd op de belevenissen van Marie-Jes van Ierlant, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Tilburgse Heuvelstraat woonde. Haar persoonlijke ervaringen, herinneringen en verhalen werden aangevuld met historische feiten en archiefmateriaal, en door het Tilburgs bedrijf Livewall Group verrijkt met de social media-mogelijkheden van nu. 

Onderdeel van ‘Wij Herdenken en Vieren’ 

Het erfgetuige-project is onderdeel van ‘Wij Herdenken en Vieren’, een lokaal lesprogramma over oorlog en bevrijding voor groep 7 en 8 van alle Tilburgse basisscholen. Het programma omvat een stickerboek met plaatselijke oorlogs- en verzetsverhalen. Ook kunnen scholieren op pad met de Stadsgidserij of door Factorium worden bijgepraat over lokale spotliedjes. Stadsmuseum Tilburg heeft dit lesprogramma ontwikkeld op verzoek van gemeente Tilburg, het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 mei Tilburg en het Oranje Comité Tilburg. 

Wordt u de nieuwe Marie-Jes? 

Wilt u onze nieuwe erfgetuige zijn voor de tweede editie van ‘Wij Herdenken en Vieren’? Of kent u iemand die dit op het lijf geschreven is? Neem dan contact op met projectleider Berny van de Donk (06-37330336 / info@bernyvandedonk.nl).  

Geplaatst door

Stadsmuseum Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg