Peace and Jam: nieuwe traditie om bevrijding te herdenken

Door Peace and Jam 12 oktober 2017
Nieuws
Bevrijding Rat Bol 42789 1
Foto: Bevrijding foto Regionaal Archief Tilburg 42789

Op 27 oktober 1944 werd de stad Tilburg bevrijd. De Schotten kwamen via Tilburg-Zuid de stad binnen en bevrijdden de stad van de Duitse bezetter. Enkele standbeelden in het Tilburgse Vrijheidspark herinneren daaraan.

Het herdenken gebeurde de afgelopen jaren op verschillende tijdstippen. Wordt het op nationale schaal herdacht en gevierd op respectievelijk 4 en 5 mei, voor een aantal Tilburgers is 27 oktober dé dag om de lokale bevrijding te vieren. Destijds is er -volgens de overlevering- een belofte gedaan aan de Schotse bevrijders: 'dit mogen we nooit meer vergeten!'

Het nieuwe evenement 'Peace and Jam' bevat een herdenkingsceremonie met daarna enkele optredens en activiteiten. Er is een officieel deel met sprekers, er zijn 'levende standbeelden' en in Factorium is de bevrijdingsfilm van Tilburg uit 1944 te zien. 's Avonds is er een groots bevrijdingsfeest. 

'Peace and Jam' is een initiatief van een aantal Tilburgers om 27 oktober te herdenken en te vieren. De gemeente Tilburg heeft echter het beleid om dat te doen op 4 en 5 mei volgens de richtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.  In de afgelopen jaren was er soms verwarring door bij oorlogsmonumenten, zoals de zwerfkei van Coba Pulskens, de oorlogsslachtoffers te herdenken op de dag dat Tilburg werd bevrijd. 

In andere steden zoals Eindhoven wordt de bevrijding uitgebreid gevierd op 18 september. 

Geplaatst door

Peace and Jam

Zoeken op Erfgoed Tilburg