Restauratie gevel Kreitenmolenstraat

Door Gemeente Tilburg 18 september 2018
Nieuws
Raam
Foto: Gerestaureerd glas-in-lood raam

Aan de Kreitenmolenstraat 122 in Udenhout staat een pand dat enige tijd terug wat restauratie nodig had. De eigenaar vroeg bij de gemeenten subsidie aan en onlangs heeft hij de restauratie van de voorgevel afgerond. Het pand dateert uit de midden van de jaren '20 van de vorige eeuw. In het bouwarchief zit nog een tekening van 'de metselaar'. De gevel draagt bij aan een fraai straatbeeld van dit deel van het dorpsgezicht.

De woning ligt in het beschermde dorpsgezicht Kom Udenhout. Het is geen beschermd monument, maar wel een cultuurhistorisch waardevol pand.

Er was destijds goed werk verricht, maar juist die gevel was hard toe aan een opknapbeurt. Muurdelen en stenen zaten los, er zaten scheuren in de muur, het voegwerk liet te wensen over evenals de houten kozijnen en overstek. Bovendien moest het glas-in-lood in de bovenlichten worden gerestaureerd.

De gemeente geeft subsidie aan herstel van de gevel van cultuurhistorische waardevolle panden in stads- en dorpsgezichten. Relatief kleine ingrepen kunnen het straatbeeld verbeteren. Daar zijn wel initiatiefnemers voor nodig. Met subsidie van de gemeente kon de trotse eigenaar van dit pand de scheuren en de voegen herstellen, de muurankers en de kozijnen aanpakken én het glas-in-lood restaureren. En het resultaat mag er wezen. Door de restauratie is een mooie gevel in het dorpsgezicht opgeknapt

Geplaatst door

Gemeente Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg