Maak kennis met de Mariaklok van de Goirkese Kerk

Door Werkgroep De Torenklok 1 mei 2020
Nieuws
Mariaklok Voor Site Smt Jan Van Oevelen
Foto: Mariaklok - fotografie Jan van Oevelen

Mei is al jaren de Mariamaand. Honderden mensen gaan naar de Hasseltsekapel om snoepjes te kopen of ze lopen naar de Sint Jan in Den Bosch. In 2020 zal de Mariamaand heel anders verlopen vanwege de coronacrisis. Vandaag op 1 mei willen we toch even stilstaan bij het begin van Mariamaand. En we doen dat met een mooie foto van de Mariaklok uit de Goirkese kerk.

Deze klok is de zwaarste in de reeks klokken die in de toren van deze kerk hangt. En het is de eerste die na de Tweede Wereldoorlog is geleverd. In 1946 is ze geschonken door de parochianen ter gelegenheid van het 40- jarig priesterfeest van pastoor C. Sprengers.

In heel veel kerken hangt een klok die Maria heet. Het is de meest voorkomende naam op klokken in West-Europa.De andere drie klokken in de Goirkese Kerk zijn de Dionysiusklok, de Josephklok en de Corneliusklok (de kleinste). Deze drie zijn allemaal in 1948 geleverd.

Voor de parochianen was het destijds een zeer grote investering en het zwaarste complete gelui dat klokkengieter Van Bergen te Heiligerlee heeft gegoten. Veel teksten en randversieringen alsmede een afbeelding van Maria metkind sieren de klokken. De klok heeft dus niet alleen een mooie klank, maar ook een mooi uiterlijk.

Peter van Gestel weet nog te melden: 'De Mariaklok hoor je óók in het Spookslot van de Efteling!'

Met dank aan Peter van Gestel voor de tekst en Jan van Oevelen voor de foto.

Geplaatst door

Werkgroep De Torenklok

Zoeken op Erfgoed Tilburg