Tilburg University publiceert Kleine Encyclopedie over 90-jarig bestaan

Door Tilburg University 19 december 2017
Nieuws
Tu Tivolistraat

Het 312 pagina’s tellende boekwerk bevat in alfabetische volgorde ruim 250 lemma’s, korte stukken over een scala aan onderwerpen. Over bijvoorbeeld afgestudeerden, bezettingen, de campus, de gebouwen, eerste vrouwelijke wetenschappers, Karl Marx Universiteit, onderzoek, studenten, 31 rectores magnifici, de Vrienden van Cobbenhagen en het Warandebos.

Foto: De inmiddels gesloopte villa aan de Tivolistraat waar prof. Thomas Goossens woonde, de eerste rector magnificus. Links ernaast bevond zich van 1927 tot 1962 het gebouw van de toenmalige RK Handelshoogeschool, de voorloper van Tilburg University.


Tilburg

Er is ruim aandacht voor de connectie met de stad Tilburg en met de stedelijke instellingen, voor de ontwikkeling van de campus en de kunstcollectie van de universiteit, dat alles verlevendigd met zo’n 270 afbeeldingen. Ook is een historische tijdlijn opgenomen, met de belangrijkste data in de geschiedenis van de universiteit. De Nederlandstalige encyclopedie is, met het oog op de groeiende internationalisering van de universiteit, voorzien van een Engelstalige brief history.

Redactie


De encyclopedie is samengesteld door Pieter Siebers, die werd geassisteerd door Hans Dieteren en Clemens van Diek. Verder waren zo’n dertig auteurs bij de productie betrokken, die een of meerdere lemma’s voor hun rekening namen of gegevens aanleverden. Verder hebben zo'n 70 medewerkers teksten gecontroleerd of van data voorzien. De vormgeving was in handen van Beelenkamp Ontwerpers uit Tilburg.

Wiki

Veel van de teksten worden op korte termijn ondergebracht in een tweetalige Wiki (wiki.tilburguniversity.edu) als onderdeel van de Tilburg Wiki, waarvan het Regionaal Archief Tilburg en het Stadsmuseum Tilburg de initiatiefnemers zijn. Iedereen die zich geroepen voelt, kan lemma’s aanvullen en toevoegen (in het Nederlands en Engels).

Academisch Erfgoed

De uitgave is mede mogelijk gemaakt door Tilburg University en het Stadsmuseum Tilburg. De adviesraad Academisch Erfgoed van de universiteit stond borg voor een inhoudelijke toets en de faculteiten leverden een coördinator om tot een goede selectie van lemma’s te komen. Medewerkers van de jarige universiteit krijgen een exemplaar cadeau.

Meer informatie

De Kleine Encyclopedie is in beperkte oplage verkrijgbaar in de Tilburgse boekhandels voor € 12,95.

Geplaatst door

Tilburg University

Zoeken op Erfgoed Tilburg