Help mee om het boek over de architectuur en vastgoed van Tilburgse textielfabrikanten in je boekenkast te krijgen!

Door Lenneke Willemstein 6 oktober 2020
Nieuws
002216 1914
Foto: Spoorlaan 144, 146, 148 v.l.n.r. de ambachtsschool en villa's Joseph en Desiré. Collectie Regionaal Archief Tilburg

Tilburg staat bekend als de 'lelijke textielstad'. Zonde. De stad heeft zoveel meer te bieden! Zoals bijvoorbeeld het indrukwekkende huizenbezit van Tilburgse fabrikanten families. Aan de hand van de voorname Tilburgse familie Pollet, die eigenlijk afkomstig is uit Frankrijk, brengt het te verschijnen boek je terug naar de negentiende eeuw. De bloeiperiode van Tilburg. Bekijk de stad, de invloed en het huizenbezit door de ogen van de vooraanstaande fabrikanten.

Het boek wordt een (vernieuwde) uitgave van de masterscriptie 'Het vastgoed van fabrikantenfamilie Pollet in Tilburg: 1800-1935. Familiegeschiedenis, invloed en beschrijving van het huizenbezit van een vooraanstaande Tilburgse familie.' Deze scriptie is geschreven voor de studie architectuurgeschiedenis en monumentenzorg aan de Universiteit van Utrecht. Het boek wordt uitgegeven door de Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed in de Tilburgse Historische Reeks. Voor de realisering van het boek is een crowdfundingsactie gestart. Met het streefbedrag van € 3500 kun de volgende zaken worden gerealiseerd:

  • Het uitgeven van het boek in de Historische Reeks
  • Een vormgever het boek laten vormgeven

Indien we €4500 ophalen kan dit nog extra gedaan worden:

  • Een fotograaf nieuwe foto's van het huizenbezit laten maken
  • Een Franse vertaling maken voor de nazaten van de Franse Pollet tak

Doneren
Via de website van Voordekunst kan iedereen bijdragen aan de realisatie van het boek. Doneren kan al vanaf tien euro als heuse Imperiumbouwer. Een Vastgoedmagnaat doneert vijftig euro en krijgt in ruil -als eerste- een gesigneerd exemplaar van het boek. Pak je het grootser aan? De Textielbaron krijgt naast het gesigneerde boek ook een eervolle vermelding in het boek. Kijk voor meer doneer-mogelijkheden op de crowdfundingspagina

Waarom dit boek?
De textielfabrikanten hebben in en op Tilburg een ongekend grote invloed gehad. Niet alleen op het ontwikkelen van de stad, maar ook op het gebied van architectuur. Het waren de huizen van de fabrikantenfamilies die het straatbeeld domineerden. Niet alleen door middel van hun eigen grote woonhuizen, maar ook door hun verdere huizenbezit. Dit is een kant van Tilburg dat nog niet eerder werd belicht en nog niet eerder is onderzocht. Daarom is de komst van dit boek van groot belang voor de Tilburgse architectuurgeschiedenis. En hopelijk biedt het andere onderzoekers perspectief om ook onderzoek te gaan doen.

De familie Pollet en het huizenbezit
De familie Pollet komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Ze zijn ten tijde van de Franse Revolutie gevlucht naar Nederland. Ze begonnen aan het begin van de negentiende eeuw een wollenstoffenhandel, die uitgroeide tot een heus imperium. Bij dit imperium behoort ook een groot huizenbezit. Huizen die ze zelf bewoonden, verkochten als investering, maar ook huizen die ze bouwden voor medewerkers van de fabriek.

Over de auteur

Lenneke Willemstein is een voormalig Tilburgse student en momenteel werkzaam als architectuurhistorica bij de Stichting Monumentenbezit. Deze stichting zet zich in voor het behoud van cultureel waardevolle monumenten. Van kasteel tot vesting en verspreid over heel Nederland beheert, restaureert en onderzoekt Monumentenbezit haar monumenten. Het onderzoek van de monumenten is in handen van Lenneke. Zo deed ze al eerder onderzoek naar de typologie van negentiende-eeuwse brugwachterswoningen van forten en vestingen, de oorspronkelijke kleurafwerking van militaire bouwwerken en de zeventiende-eeuwse indeling van de buitenplaats Trompenburgh.

Geplaatst door

Lenneke Willemstein

Zoeken op Erfgoed Tilburg