Een reizende Jaozeetie en kruikenzeikers op verkeerslichten

Door Stadsmuseum Tilburg 30 oktober 2018
Nieuws
Jaozeetie

Nieuwe iconen voor TilburgsAns, een Fatimadag en stoplichten met kruikenzeikers, het zijn drie voorbeelden van projecten die eerder in 2018 in aanmerking kwamen voor subsidie van Erfgoed Tilburg. De projecten moeten voldoen aan drie criteria: ze moeten vernieuwend zijn, getuigen van samenwerking en publieksbetrokkenheid vergroten. Een adviescommissie, samengesteld uit de partners van Erfgoed Tilburg, kent de bedragen toe.

Er waren drie aanvraagrondes dit jaar. De deadline van de derde en laatste ronde van 2018 verliep op 1 oktober. In totaal werden hierin tien projecten aangevraagd die alle honorering kregen. Zo vroeg Stichting Letterteken een bijdrage voor uitbreiding van iconen TilburgsAns voor o.a. Berkel-Enschot, Udenhout en de wijk Reeshof. Stichting Erfgoed Fatima organiseert voor het eerst een Fatimadag en bevordert communityvorming in de wijk. Beeldend kunstenaar Marieke Vromans liet zich inspireren in Berlijn waar een ‘Ampelmannetje’ rood of groen licht geeft bij verkeerslichten. In Tilburg zal het een kruikenzeiker zijn die bepaalt wanneer het publiek kan oversteken. De wijk Reeshof verzamelt in samenwerking met SPOTTN AAN verhalen voor een nieuwe app en de Jaozeetie zal na het succes van de Tilburgse kermis gaan reizen door de stad op vier locaties. Voor het eerst werden de Nationale Archeologiedagen in MFA De Poorten georganiseerd. Heemkundekring Tilburg werkt aan een website voor monumenten en winkelcentrum AaBe brengt de wandschilderingen van Kees Mandos tot leven voor het winkelende publiek. Het TijdLab in de nieuwe bibliotheek organiseert begin van 2019 activiteiten rondom de ontwikkeling van het leren lezen in Tilburg en besteedt samen met de Stichting Tilburgse Taol aandacht aan leesplanken en dialect.

Erfgoed Tilburg, een koepelorganisatie van organisaties en personen die zich bezighouden met erfgoed, vindt het belangrijk dat inwoners van Tilburg zich betrokken voelen bij het verleden van de stad. Het kennen van de geschiedenis en het delen van een gezamenlijk verleden dragen bij aan de ontwikkeling van identiteit. Erfgoed verwijst weliswaar naar vroeger, maar de waardering ervan vindt plaats in het heden en bepaalt hoe onze toekomst eruit ziet. De subsidies die Erfgoed Tilburg verstrekt, komen uit een hiertoe door de gemeente beschikbaar gesteld erfgoedfonds. In 2019 bestaat wederom de mogelijkheid erfgoedprojecten voor te dragen voor subsidieverlening. Deze zal in vier ronden worden verdeeld. Organisaties en personen die ideeën hebben om een bijdrage te leveren aan de versterking van de publieksbetrokkenheid bij het erfgoed van de stad, kunnen in aanmerking komen voor subsidie. Er zijn aanvraagformulieren te verkrijgen via erfgoedtilburg.nl/subsidies.

Geplaatst door

Stadsmuseum Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg