14 januari Peerke Donders Dag

Door Peerke Donders Park 12 januari 2018
Nieuws
Pdp Ronald Peeters 01

Op 14 januari, de kerkelijke feestdag van Peerke Donders, staan er drie activiteiten op het programma. De sterk vernieuwde vaste tentoonstelling in het museum in Tilburg-Noord wordt officieel geopend door Ernst Hirsch Ballin. Als onderdeel van deze plechtigheid wordt de jaarlijkse onderscheiding Het Gouwe Peerke uitgereikt. In de Goirkese kerk het muziekstuk Missa Petrus Donders uitgevoerd. Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch gaat voor in de mis.

Om 14.30 uur is er nog een mis in de kapel van Peerke Donders. Deze wordt jaarlijks traditioneel gehouden op de feestdag van Peerke Donders. De opening van de vernieuwde vaste tentoonstelling in het Peerke Donders Paviljoen begint om 15.45 uur, gevolgd door de uitreiking van Het Gouwe Peerke om 16.30 uur.

De Missa Petrus Donders is gecomponeerd door de Tilburgse componist Harry Swinkels ter gelegenheid van de 200ste geboortedag van Peerke Donders op 27 oktober 2009. Bijzonder is dat de cd van deze Missa Petrus Donders aanwezig is in de muziekcollectie van het Vaticaan. Tijdens de mis zal bisschop Gerard de Korte aandacht besteden aan Peerke Donders. De traditie van de katholieke kerk is dat de sterfdag van een zalige of een heilige diens feestdag is. Peerke Donders overleed op 14 januari 1887.

Het huidige Paviljoen (museum) van Peerke Donders werd op 27 oktober 2009 geopend door Ernst Hirsch Balllin, in die tijd minister van Justitie. Een belangrijk deel van de ruimte wordt ingenomen door een vaste collectie waarmee het verhaal van Peerke Donders wordt verteld. Dit deel is met nieuwe historische voorwerpen uitgebreid. De herinrichting is uitgevoerd door Ronald Peeters, voormalig hoofd van Stadsmuseum Tilburg. Als onderdeel van de heropening wordt een nieuwe reizende tentoonstelling gepresenteerd. Daarvan zijn twee uitvoeringen, waarvan een speciaal voor Suriname.

De jaarlijkse onderscheiding Het Gouwe Peerke is dit keer toegekend aan De Zonnebloem regio Tilburg. Deze regio telt zestien afdelingen, een in Berkel-Enschot, de rest in de stad. Het Gouwe Peerke wordt aan De Zonnebloem toegekend omdat de jury van oordeel is dat deze organisatie goed werk doet in de traditie van Peerke Donders. Sinds 2010 wordt de onderscheiding toegekend aan organisaties in het 013-gebied die de werken van barmhartigheid in de praktijk brengen.
 

www.peerkedonders.nl

Meer informatie

14 januari 2018. De uitvoering van de Missa Petrus Donders en de Heilige Mis met bisschop Gerard de Korte begint om 09.30 uur in de Goirkese kerk.

Geplaatst door

Peerke Donders Park

Zoeken op Erfgoed Tilburg