Wat waren de taken van een beul?

Door Heemkundekring Tilborch 8 januari 2019
Lezing
2019 01 Wat Waren De Taken Van Een Beul 1
Foto: Omslagfoto van het boek ‘Rabauwen, vagebonden en lediggangers’.

Martelbanken, terechtstellingen, galgenvelden, de onbarmhartige rechter en uiteraard de beul. Deze ingrediënten vormen de basis voor de lezing die Erik-Jan Broers op 17 januari verzorgt. Centraal staat de vraag hoe criminele mannen en vrouwen in vroeger tijden werden berecht en gestraft. En wat blijft er dan overeind van de voorstelling die wij daarvan hebben?

Moord, verkrachting, incest, brandstichting en landloperij, het is van alle tijden. In de middeleeuwen werden korte metten gemaakt met dergelijke overtredingen. De barbaarse methoden van strafvervolging komen op ons, ‘moderne’ mensen, vreemd en wreed over. Toch kan dit verhaal genuanceerd worden. 

Tijdens de lezing zal Broers stilstaan bij de wijze waarop het rechterlijk apparaat destijds functioneerde, wat haar bevoegdheden waren, welke positie de verdachte in een strafproces innam en aan welke verhoormethoden hij kon worden onderworpen. Hiervoor gebruikt Erik-Jan concrete strafprocessen die in voorbije eeuwen voor de schepenbank van Tilburg hebben gediend. Op deze manier laat hij het oude strafrecht herleven.

Over de spreker
Erik-Jan Broers doceert rechtsgeschiedenis aan Tilburg University. Daarnaast blogt hij en publiceert hij regelmatig over de geschiedenis van de criminaliteit. Zoals in het boek ‘Rabauwen, vagebonden en lediggangers’ waarin hij aan de hand van concrete strafprocessen vertelt over de manier waarop mensen in de middeleeuwen werden berecht. Zijn vele blogs over tal van andere onderwerpen werden gebundeld in ‘Vijftig verhalen vol vrolijk verdriet.

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 17 januari 2019 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20:00u Einde: (circa) 22:00u Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. Parkeren is mogelijk achter het Duvelhok (ingang Dunantstraat).

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg