Aankondiging: boek en documentaire De kindervriend

Door Historicus Ad van den Oord 10 februari 2023
Nieuws
7 Pagie Ria Schoolfoto 1938 Groot Coll Bart Hendriks
Foto: Ria Pagie schoolfoto uit 1938. Collectie Bart Hendriks

​Maria Hemelvaart 1941. Ondanks oorlog en bezetting wordt deze katholieke feestdag midden in de schoolvakantie in Tilburg uitbundig gevierd. De arbeiders hebben een vrije dag en maken met hun gezinnen een wandel- of fietstocht, ondanks deze wat regenachtige augustusdag. Voor de jeugd zijn er voetbal- en zwemwedstrijden. In de bioscopen draaien romantische Duitse speelfilms. Jonge meiden hangen rond in cafés die door Duitse militairen bezocht worden.

Maar in de avonduren slaat de uitgelaten stemming om. De tienjarige Ria Pagie blijkt spoorloos. Ze is voor het laatst gezien in een winkeltje waar ze snoep kocht en met een dubbeltje afrekende. Maar hoe komt dit meisje aan een dubbeltje, want haar vader staat bekend als een ‘èèrme klôot’? Politie en buren zoeken dagenlang tevergeefs naar Ria. Angst en onzekerheid nemen toe. Precies twee weken later verdwijnt in Oisterwijk een dertienjarig Rotterdams meisje. Zij wordt in de avonduren naakt en levenloos gevonden in een dichtbegroeid dennenbosje. De volgende dag al wordt een Tilburgse arbeider opgepakt, een huisvriend en buurman van het gezin van Ria Pagie. Zijn bijnaam? ‘De kindervriend’! Hij blijft echter hardnekkig ontkennen.

De auteur, historicus  Ad van den Oord, heeft samen met het team van Oisterwijk in Beeld uitgebreid onderzoek gedaan in niet eerder toegankelijke archieven van politie, justitie en het gevangeniswezen. Nabestaanden werden opgespoord en geïnterviewd. Daardoor is een volledige reconstructie van dit bijzondere moorddrama uit 1941 tot stand gekomen. Daarnaast krijgt de lezer inzicht in hoe toen door politie, justitie en publieke opinie met verdachte én nabestaanden van de slachtoffers werd omgegaan.

Het boek De kindervriend. De moord op twee meisjes in de Oisterwijkse bossen, 1941 van Ad van den Oord ligt vanaf begin april in de boekhandel en is nu reeds te bestellen bij stichting Het Kwartier van Oisterwijk.

Een ticket voor de documentaire ‘Dossier de kindervriend’ van Oisterwijk in Beeld of een gereduceerd combi-ticket voor documentaire én boek voor woensdagavond 3 mei 2023 zijn te bestellen bij cultuurcentrum Tiliander in Oisterwijk.

Geplaatst door

Historicus Ad van den Oord

Zoeken op Erfgoed Tilburg