Tilburgs initiatief Sterrentocht valt in de prijzen

Door Erfgoed Brabant 23 december 2021
Nieuws
P1077536 Medium
Foto: Foto van Christel Doevendans. Kinderen en duizenden lichtjes staan centraal tijdens de Sterrentocht.

Tijdens de online uitreiking op 20 december 2021 zijn de erfgoedprijzen Brabants Lof & Brabantse BeLofte uitgereikt door Stijn Smeulders, gedeputeerde Cultuur, Sport, Vrije Tijd en Erfgoed, en juryvoorzitter. Het Tilburgse project Sterrentocht is winnaar van Brabants Lof. Ruiken aan de geschiedenis van Den Bosch heeft de aanmoedigingsprijs Brabantse BeLofte gewonnen.

Tekst van erfgoedbrabant.nl

Stijn Smeulders: “Hoewel de vijf genomineerden allemaal van zeer hoog niveau zijn, is de jury unaniem in haar beslissing. De beide winnaars van Brabants Lof & Brabantse BeLofte wil ik van harte feliciteren met deze mooie erkenning voor hun buitengewone prestaties. Ze zijn een goed voorbeeld hoe erfgoed een belangrijke bijdrage levert aan een Brabant dat voor zoveel mogelijk mensen een leuke en fijne plek is, om te wonen, te werken en te bezoeken.”

Sterrentocht en Ruiken aan de geschiedenis van Den Bosch

Op basis van het bijna verdwenen Driekoningenzingen heeft Stichting Het Vierde Geschenk met Sterrentocht een nieuwe traditie ontwikkeld voor Tilburg. Mensen van alle leeftijden én culturen zijn actief bij het project betrokken. De jury is onder de indruk van hoe de stichting het project laat aansluiten bij de multiculturele stad die Tilburg is.

Kunstenares Sanne Vaassen en historicus Girbe Buist ontwerpen met de Oogvereniging Brabant een geurwandeling voor slechtzienden door de geschiedenis van Den Bosch. De hoge mate van de toegankelijkheid, publieksgerichtheid en creativiteit van het idee juicht de jury toe. Ook waardeert de jury de samenwerking met andere sectoren.

Brabants Lof & Brabantse BeLofte

Brabants Lof & Brabantse BeLofte zijn twee erfgoedprijzen van Erfgoed Brabant (het provinciale kennis- en expertisecentrum voor erfgoed). De doelen van Brabants Lof & Brabantse BeLofte zijn het stimuleren én in het zonnetje zetten van bijzondere erfgoedprojecten die onder andere aandacht hebben voor inclusiviteit. Brabants Lof bestaat uit een geldprijs van €4.000,-. De aanmoedigingsprijs Brabantse BeLofte betreft een prijs van €1.000,- en een samenwerkingstraject met Erfgoed Brabant.

Op de shortlists stonden: 

Brabants Lof

Helmond in 100 stukskes
Sterrentocht Tilburg
Java, 1948 (voorheen Oost-Indisch Doof)


Brabantse BeLofte

Ruiken aan de geschiedenis van Den Bosch
Kunstkameraden Ambacht


Op 11 november 2021 heeft het tweede juryproces plaatsgevonden. En op 20 december 2021 zijn de twee winnaars Sterrentocht en Ruiken aan de geschiedenis van Den Bosch bekendgemaakt. 

Kunstkameraden behoorde tot de genomineerden Brabantse Belofte. Dit Tilburgse project is gevestigd achter het TextielMuseum in het Drögegebouw. Ze werken ook samen met het TextielMuseum.

Geplaatst door

Erfgoed Brabant

Zoeken op Erfgoed Tilburg