Wandeling Oorlogsmonumenten en Struikelstenen - 20 april

Door Stadsgidserij Tilburg 15 maart 2019
Wandeling
Stadsgidserij Foto Visit Brabant

Struikelstenen zijn persoonlijke gedenkstenen die herinneren aan de joodse slachtoffers die door de Holocaust werden vermoord. Hun namen zijn gegrift in kleine koperen plaatjes die in het straatplaveisel worden aangebracht. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig heeft in twintig jaar ruim 70.000 van deze koperkleurige steentjes gelegd, in de stoepen en trottoirs voor de woning waar vroeger joden hebben gewoond.

De struikelstenen liggen verspreid over 24 landen. Om de naam erop te kunnen lezen, moet je buigen voor het slachtoffer. (Stolpern betekent struikelen). Demnig plaatste ook stenen voor andere slachtoffers van het naziregime.  In Tilburg zijn 28 struikelstenen geplaatst en binnenkort worden er 9 stenen aan toegevoegd. 

Tijdens de wandeling wordt stilgestaan bij deze kleine monumentjes en worden de verhalen van deze bijzondere herdenkingsplaatsen gedeeld. Ook wordt er stilgestaan bij oorlogsmonumenten in Tilburg.  

Praktische informatie 
De wandelingen starten op 6, 13, 20 april en 4 mei om 14.00 uur in het TijdLab (Bibliotheek LocHal) en eindigen in de Herdenkingstuin. De wandelingen worden verzorgd door Stadsgidserij Tilburg en kosten 4 euro p.p. (te voldoen aan de gids op de dag van de wandeling). Er is maximaal plaats voor 20 personen per wandeling.  

Aanmelding voor de wandeling op 20 april kan via gids Tine Volkering, inschrijven op volkering@stadsgidserij.nl

Wil je de wandeling op een andere datum meelopen? Hieronder zie je de aanmeldmogelijkheden:

6 april, gids Kees Vissers, inschrijven op vissers@stadsgidserij.nl

13 april, gids Hans Clijsen, inschrijven op clijsen@stadsgidserij.nl

4 mei, gids Frans Beerens, inschrijven op beerens@stadsgidserij.nl 

Deze wandelingen maken onderdeel uit van het programma ‘NS-plaquettes en Struikelstenen, Namen om nooit te vergeten’. Dit programma wordt georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek LocHal) in samenwerking met Stadsmuseum Tilburg, Erfgoed Tilburg, Stadsgidserij Tilburg, Werkgroep Struikelstenen Tilburg en oud NS-medewerkers. 

Verlopen

Datum en tijden

De wandelingen starten op 6, 13, 20 april en 4 mei om 14.00 uur in het TijdLab (Bibliotheek LocHal) en eindigen in de Herdenkingstuin.

Meer informatie

20 april, gids Tine Volkering, inschrijven op volkering@stadsgidserij.nl

Geplaatst door

Stadsgidserij Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg