Verleden, heden en toekomst van De Nieuwe Koninklijke Harmonie

Door Heemkundekring Tilborch 30 oktober 2018
Lezing
2018 10 28

2018 staat voor de Nieuwe Koninklijke Harmonie (NKH) in het teken van het 175-jarig bestaan. Daarmee is de in 1843 opgerichte muziekvereniging van groot belang als cultureel erfgoed. Op donderdag 15 november geeft Anita de Haas, vicevoorzitter van het bestuur, een lezing over het verleden, heden en toekomst van deze bijzondere jubilaris.

Verleden
In 1850 startte de NHK met het geven van de ‘armenconcerten’, waarvan de opbrengst bestemd was voor de behoeftigen van Tilburg. Twaalf jaar later was er sprake van een heuse muziekschool, die later de basis zou vormen voor de Tilburgse muziekcultuur. Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog speelde de NKH  een belangrijke rol in het verenigingsleven. Vooral ouderen zullen zich de ‘borrelavonden’ en ‘Midzomerfeesten’ in de Harmonietuin nog herinneren.

Heden
De sociëteit NKH is een ontmoetingsplaats voor mensen uit de regio Tilburg, met een historisch pand aan de Stationsstraat als uitvalsbasis. Samen met onder andere Factorium wordt de samenwerking gezocht op het gebied van muziek, dans en zang. Op verschillende plekken in de stad worden concerten georganiseerd en er wordt veel energie gestoken om de jeugd te interesseren voor muziek. Met onder andere ‘muziekproeverijen’ voor basisscholen en het Opstaporkest als resultaat. 
 
Toekomst
Bijzondere aandacht is er voor een te formeren wijkorkest. Van hieruit wil de NKH een doorstroom creëren naar het Opstaporkest en vervolgens naar een plekje in het Harmonieorkest. Zoekend naar samenwerking en verbinding treedt het Seniorenorkest regelmatig op in verzorgingshuizen. Muziek haalt immers herinneringen naar boven, maakt blij en brengt een gemoedelijke en feestelijke sfeer. Een bijzondere ontwikkeling is de vorming van het Muziekhuis in de Stationsstraat.

Kom ook luisteren naar het verleden, heden en toekomst van De Nieuwe Koninklijke Harmonie, tijdens de lezing van Anita de Haas op donderdagavond 15 november. De lezing wordt georganiseerd door Heemkundekring Tilborch en vindt plaats in Regionaal Archief Tilburg.

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 15 november 2018 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20:00u Einde: (circa) 22:00u Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. Parkeren is mogelijk achter het Duvelhok (ingang Dunantstraat).

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg