Juni is Keti Kotimaand, 150 jaar afschaffing slavernij

Door TijdLab 24 mei 2023
Nieuws
Foto 1 4 Keti Koti Algemeen Plus 30 Juni
Foto: Keti Koti viering in de Bibliotheek LocHal

Voor het tiende achtereenvolgende jaar wordt in Tilburg de Keti-Kotimaand georganiseerd. In deze maand vinden activiteiten plaats in aanloop naar het Keti-Kotifeest op 1 juli, de viering van de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden op 1 juli 1863-1873, dit jaar 150 jaar geleden.

Op 30 juni worden de offers herdacht die slaafgemaakte voorouders hebben gebracht. Een dag later, 1 juli Keti-Koti, wordt de vrijheid gevierd. Het TijdLab biedt ruimte aan drie events tijdens de Keti-Kotimaand.

Mini expo
In het TijdLab is gedurende de maand juni en juli een mini expo te zien met voorwerpen uit de Maroncultuur van Suriname.

Programma:
  • Op 4 juni vindt de start van de Keti-Kotimaand plaats met een herdenking- en reflectiemiddag over de Hindoestaanse Migratie in Suriname met oa. Radjinder Bhagwanbali. Deze middag wordt georganiseerd door For Our Community.
    Locatie: Stemmingmakerij LocHal. Lees meer
  • Op 17 juni is er een dialoogmiddag met een lezing van Kenneth Vers Babel, afro-theoloog en geestelijk verzorger. Deze dialoog wordt georganiseerd door het Comité 30 juni-1 juli in samenwerking met For Our Community.
    Locatie: Kennismakerij LocHal. Lees meer
  • Op 30 juni is er de Dag van Besef, georganiseerd door Comité 30 juni-1 juli in samenwerking met  For Our Community en Anti Racisme Groep.
    Locatie: Slavernijmonument op het Burgemeester Stekelenburgplein in de Spoorzone, met daarna een Puu Baaka (Marron-ritueel) in de Stemmingmakerij LocHal. Lees meer
  • Lezen en luisteren in de LocHal: Op de eerste verdieping in de LocHal staat in de maand juni een collectietafel met boeken over koloniaal verleden, diversiteit maar ook Caribische literatuur en is er ruimte om samen te lezen. Lees meer

Het Comité 30 juni-1 juli organiseert nog meer activiteiten rondom Keti-Koti in de maand juni. Kijk voor alle activiteiten op hun website.

Geplaatst door

TijdLab

Zoeken op Erfgoed Tilburg