Samenwerking Theaters Tilburg, Theatergroep Aluin en het archief

Door Regionaal Archief Tilburg 31 augustus 2018
Theater
Aluin
Foto: Beeld bij '1609 Staakt het vuren' van Theatergroep Aluin

Op dinsdag 9 oktober speelt Theatergroep Aluin uit Utrecht het stuk '1609 Staakt het vuren' in Theaters Tilburg. Voorafgaand aan de voorstelling kunnen bezoekers van het theaterstuk in Regionaal Archief Tilburg deelnemen aan een voorprogramma.

Tijdens dit programma van drie kwartier krijgen de theaterbezoekers een beeld van Tilburg in de Tachtigjarige Oorlog. Gedurende de Tachtigjarige Oorlog had Tilburg het zwaar te verduren: legers van Staatse en Spaanse zijde, maar ook troepen huurlingen trokken rovend en brandschattend door Tilburg. Het kasteel van Tilburg werd veroverd en afgebrand, de bevolking werd gedwongen ingekwartierde garnizoenen te voorzien van voedsel en onderdak, een groep muiters gebruikte Tilburg als hoofdkwartier en in 1595 stak het ‘crijechsvolk’ van Filips II van Spanje de Tilburgse kerk in brand. En dit is slechts een kleine greep uit de ellenlange lijst van ontberingen die de Tilburgse bevolking moest doorstaan.

Tijdens de uitleg voor de theaterbezoekers zijn mooie archiefstukken te zien, passend bij het verhaal. Ook is er een rondleiding door het archiefdepot onder de grond (altijd gesloten voor publiek, dus nu een unieke kans dat te bezoeken).

Ben je geïnteresseerd? Koop dan een kaartje voor de voorstelling '1609 Staakt het vuren'. Meld je voor het voorprogramma aan via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Staakt het vuren. Het voorprogramma loopt van 17.00 tot 17.45 uur. Deelname is gratis.

Verlopen

Datum en tijden

Dinsdag 9 oktober. Voorprogramma in archief van 17.00 tot 17.45 uur. Theatervoorstelling vanaf 20.30 uur in Theaters Tilburg

Meer informatie

Meld je voor het voorprogramma aan via info@regionaalarchieftilburg.nl​ o.v.v. Staakt het vuren

Geplaatst door

Regionaal Archief Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg