Kessels Museum: Educatie en KidsMuziekLab

Door Kessels Muziek 30 juni 2023
Nieuws
Kessels Museum Schooljeugdproject
Foto: Voor kinderen is het Kessels Museum niet alleen leuk maar ook leerzaam

Muziek verrijkt en verbindt. Dat wist Mathieu Kessels bijna 150 jaar geleden al. Zijn visie op de productie, die aansloot op de industriële innovaties van die tijd, zorgde voor betaalbare muziekinstrumenten. Daarmee maakte hij muziek(beoefening) voor een breed publiek bereikbaar. Het Kessels Museum beheert het erfgoed van Kessels Muziekinstrumentenfabriek en maakt dit nu toegankelijk voor jong en oud.

Het is een mooie uitdaging de verrijkende en verbindende kracht van muziek bereikbaar en beleefbaar te maken voor een breed publiek; van specialist en muziekkenner tot gezinnen met kinderen en schoolgroepen en dat op een manier die passend is in Tilburg Muziekmakersstad.

Het Kessels Museum wil in de toekomst de bovenste verdieping verder uitbreiden met speciale onderdelen voor kinderen, maar tot die tijd kunnen we al een onderwijs programma aanbieden. Het museum is opgenomen in het aanbod van Museumschatjes, waar we een passend programma voor de boven- ofwel de middenbouw van het primair onderwijs wegzetten.

Doel van Educatieprogramma

Vanuit de geschiedenis en het erfgoed van Kessels kan men leren over deze Tilburgse geschiedenis én om wat te leren over muziek en muziekinstrumenten. Zowel de voorbereidende les, als het museumprogramma én de afsluitende les op school is vakoverstijgend en lesstofvervangend. Er is een duidelijke korte beschrijving van de kern en de doelen van het programma uitgeschreven. Daarin is een beschrijving opgenomen van de samenhang tussen de verschillende onderdelen en een overzicht van welke kerndoelen aan bod komen. Te weten: cultureel erfgoed en muziekonderwijs, natuur en techniek én mens en samenleving; deze onderwerpen bieden tal van handvaten. Gestreefd is om het programma zo te ontwikkelen en aan te bieden dat het mét en zonder voorbereiding en/of verwerking een duidelijke kop en start heeft.

Lees meer over educatieve programma's in het KesselsMuseum

KidsMuziekLab

Het KidsMuzieklab bevindt zich op de bovenste verdieping van het Kessels Museum. Daar kunnen kinderen/jongeren op een uitdagende en creatieve wijze spelen en experimenteren met de klanken en mogelijkheden van diverse akoestische en digitale instrumenten. Daarnaast worden er ook workshops ‘Zelf een eigen instrument bouwen’ georganiseerd. Dit is voor kinderen van 4-12 jaar, Zij kunnen een workshop volgen waarin zij samen met een kundige begeleider een muziekinstrument bouwen. Daarvoor worden naast de standaard entreeprijs geen extra kosten berekend. Deze workshop wordt in principe elke woensdagmiddag gegeven van 14.00 tot 15.00 uur en 15.30 – 16.30 uur. Maximaal aantal deelnemers per workshop is 8. Aanmelden kan via een e-mail naar kids@kesselsmuseum.nl.

Speurtocht

Kinderen kunnen tijdens de vaste openingstijden met een speurtocht op onderzoek gaan door het museum. Deze is geschikt voor de leeftijd tot 12 jaar. Heb je alle opdrachten goed uitgevoerd, dan ligt er een klein presentje klaar!

Lees meer over het KidsMuziekLab

Geplaatst door

Kessels Muziek

Zoeken op Erfgoed Tilburg