Paulus van Haestrecht: een Zuid-Hollandse edelman in Brabant

Door Heemkundekring Tilborch 18 oktober 2019
Lezing
Het Witte Kasteel Schilderijen

Op 21 november geeft historicus Lauran Toorians een lezing over Landschapspark Pauwels. Dit van oorsprong oeroude bekenlandschap kent een geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. Ruime aandacht zal er zijn voor de naamgever van dit gebied: Paulus van Haestrecht. Deze edelman was in de 14e eeuw van regionaal belang en liet zijn sporen ook in het Tilburgse na.

LOON OP ZAND, 1387 - In de ridderzaal van haar kasteel ontvangt hertogin Johanna van Brabant de heer van Loon op Zand, Pauwels van Haastrecht. Zij heeft dringend geld nodig en vraagt de rijke edelman om een lening. Als onderpand schenkt zij hem de dorpen Drunen, Tilburg, Goirle, en de ‘Tol van Venloon’. Namens de hertogin waakt Pauwels over de woeste gronden in het gebied, waar vooral boeren, ambachtslieden en turfstekers wonen. 

Of het werkelijk zo gegaan is weten we niet, maar feit is wel dat Pauwels een belangrijke machthebber werd in Midden-Brabant. Momenteel staat Landschapspark Pauwels ‘in the picture’. Met moderne hulpmiddelen wordt de bezoeker uitgenodigd kennis te maken met de vele historische en hedendaagse pareltjes in het gebied. Enkele voorbeelden zijn het Witte kasteel van Loon op Zand, de oude turfvaart en het voormalige kasteel van Tilburg. 

Lauran Toorians
is historicus, taalkundige en op het snijvlak van beide vakgebieden keltoloog. Als zodanig publiceert hij op diverse terreinen. Toorians is lid van de redactie van het Noordbrabants Historisch Jaarboek en van de boekenreeks van de Stichting Zuidelijk Historisch Contact. Als journalist is hij lid van de redactie van Brabant Cultureel (www.brabantcultureel.nl).

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 21 november 2019 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20:00 uur Einde: (circa) 22:00 uur Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. Parkeren is mogelijk achter het Duvelhok (ingang Dunantstraat).

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg