Open Monumentendag. In Europa

Door Werkgroep Open Monumentendag 30 augustus 2018
Evenement
Lambertuskerk 01 Jan Van Oevelen
Foto: Lambertuskerk. Foto Jan van Oevelen

2018 is het Jaar van het Europese erfgoed. Verhalen, objecten, kunstuitingen en ook monumenten vertellen ons over bouwstijlen, kloosterorden die van Frankrijk of België naar Nederland kwamen, of over de kunstenaar die voor de gelegenheid naar Udenhout kwam om er kerkbanken te vervaardigen. Tijdens Open Monumentendag zijn er verhalen te beluisteren, presentaties en exposities te zien, rondleidingen te volgen en ligt er op iedere locatie een kleurrijke folder over het opengestelde monument.

We geven een korte indicatie van het programma: 

Op zaterdag 8 september bezoek je de volgende panden: De Kleine Strijdhoeve / heemcentrum 't Schoor en de Lambertuskerk in Udenhout. Bijzonder zijn daar de 155 unieke kerkbanken die door een Duitse kunstenaar zijn vervaardigd. In Biezenmortel bezoek je Landpark Assisië, alwaar een lezing is over het leven en werken van de broeders penitenten op Assisië en later in Duitsland.

Eveneens op 8 september is in Berkel-Enschot te bezoeken Ons Koningsoord, het voormalige klooster van de zusters trappistinnen die vanuit Chimay (B) naar Nederland kwamen. De andere trappistenabdij Koningshoeven is eveneens op zaterdag te bezoeken. Deze ontstond toen een Franse kloosterorde in 1881 naar het veilige Nederland vluchtte en een bierbrouwerij begon.

Op zondag 9 september bezoek je de Tongerlose Hoef, die oorspronkelijk bezit was van de abdij in Tongerlo (B). De Engelse father Hubertus H. Ahaus kreeg in 1912 de opdracht om ook in Nederland een kleinseminarie te beginnen. Het werd De Rooi Pannen aan de huidige Dr. Ahausstraat. De Sint Dionysiuskerk op 't Goirke bevat een bijzonder schilderij van de Belgische kunstenaar Antoine Wiertz. Het Generalaat van de Fraters van Tilburg was gebaseerd op een Frans kloostermodel: de zuster- en broedergemeenschappen. De joodse synagoge aan de Willem II-straat werd ontworpen door de Brusselse architect Fremau. De Heikese kerk bevat een altaar uit Antwerpen en de preekstoel en communiebanken zijn geïnspireerd op de Vlaamse laatbarok. 

Naast deze religieuze gebouwen zijn ook het TextielMuseum en Cinecitta opgenomen in het programma. Het TextielMuseum biedt de tentoonstelling Simply Scandinavia en vanuit het filmhuis beginnen er rondleidingen met aandacht voor Europese bouwstijlen in de binnenstad. 

Alle opengestelde panden, openingstijden en de activiteiten op beide dagen zijn opgenomen in de brochure die u als PDF kunt downloaden. Bij de religieuze gebouwen in Udenhout, Berkel-Enschot, Biezenmortel en Tilburg liggen kleurrijke folders, waarvoor Jan van Oevelen de foto's maakte. Bezoek alle locaties en spaar ze allemaal!

Verlopen

Datum en tijden

Op zaterdag 8 september zijn de monumenten in Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel opengesteld. Op zondag 9 september de monumenten in Tilburg.

Contact

De brochure is vanaf 30 augustus als drukwerk gratis verkrijgbaar bij diverse locaties.

Geplaatst door

Werkgroep Open Monumentendag

Zoeken op Erfgoed Tilburg