Onderwijs centraal tijdens Open Monumentendag

Door Werkgroep Open Monumentendag 25 augustus 2020
Evenement
Til 06 Wandelboslaan 1 Voorm  Pauluslyceum 19 5 2020 Foto Rp

Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes ontwikkeld die langs 54 monumenten of andere locaties voeren in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. Pak op 12 of 13 september de fiets of de wandelschoenen en ga op pad met het mooie routeboekje dat is ontwikkeld. Uiteraard kunt u de routes ook afzonderlijk of op andere data fietsen of wandelen.

Open Monumentendag 2020 zet educatie centraal. Deze wandel- en fietsroutes gaan langs plekken waar in het verleden (en soms nu nog) geleerd werd: ‘Leermonumenten’ (het landelijke thema). Er zitten gemeentelijke en rijksmonumenten tussen. Op elke plek zijn sporen van educatie te vinden. Aan de buitenkant is vaak al veel te zien. Slechts een enkel monument is open voor het publiek.

We lichten er graag twee uit:

1. De voormalige Leoschool - nu Gastatelier Leo XIII - aan de Leo XIII-straat 90. Deze lagere school werd in 1894 opgericht door de Fraters van Tilburg. Nu geeft het gebouw ruimte aan kunstenaars om te wonen en te werken. In de vroegere klaslokalen zijn nu wooneenheden en ateliers gebouwd. Bezoekers kunnen in kleine groepen op 13 september tussen 13.00 en 17.00 uur de aula, tuin en trappenhuis bezoeken.

2. TextielMuseum - Goirkestraat 96. Dit museum is in een oude textielfabriek gevestigd. In 1861 startte hier al de fabriek van Christiaan Mommers, die het in de loop der tijd steeds uitbreidde. Nu is het TextielMuseum een dynamisch en creatief museum in bedrijf, waar je alles ontdekt over het verleden, heden en toekomst van textiel. Bezoekers kunnen op 13 september tussen 12.00 tot 17.00 uur deelnemen aan activiteiten.

Het boekje is te downloaden via deze link of gratis verkrijgbaar bij o.a. de VVV (Stadhuisplein 326a), in het TijdLab in de Bibliotheek/LocHal en bij de balie van het TextielMuseum (Goirkestraat 96).

Special Tijdschrift Tilburg

De Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed geeft een special ‘onderwijs’ uit van ‘Tilburg, tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur’. Vanaf 11 september verkrijgbaar bij Boekhandel Gianotten-Mutsaers.

Verlopen

Datum en tijden

Zaterdag 12 en zondag 13 september kun je meer dan vijftig monumenten bekijken!

Geplaatst door

Werkgroep Open Monumentendag

Zoeken op Erfgoed Tilburg