Napoleon en de gevolgen van zijn beleid

Door Heemkundekring Tilborch 25 mei 2018
Lezing
2018 06 Napoleon Persbericht Tomb Of Napoleon 489743 1920
Foto: Het graf van Napoleon Bonaparte in de Dôme des Invalides, Parijs

Op donderdag 21 juni geeft Jean Dewaerheid een lezing over de gevolgen van het beleid van deze Franse keizer, veldheer en hervormer. Jean belicht meerdere kanten van de kleine Corsicaan, alleen gaat het dit keer eens over andere zaken dan de veldslagen die hij voerde. In ons dagelijks leven komen we namelijk nog tal van gebruiken tegen die herinneren aan zijn heerschappij.

De scheiding van kerk en staat, onderwijshervormingen en Burgerlijke Stand zijn slechts enkele voorbeelden. Maar ook de nummering van huizen en het feit dat we rechts rijden vonden hun oorsprong onder de hersenpan van Bonaparte. Maar Dewaerheid schuwt ook de donkere kant van Napoleon niet. Zijn rol als dictator die een spoor van vernieling achterliet in Europa, zal zeker ook aan bod komen.

Postzegels en soldaatjes
Jean deed zijn inspiratie op dankzij zijn hobby als postzegelverzamelaar. Nadat hij die had gereduceerd tot ongeveer 300 zegels van Napoleon, ontstond bij hem de behoefte aan meer informatie over deze persoon. Hij vulde zijn verzameling aan met tinnen soldaten en sigarenbandjes, verrichtte onderzoek en schreef er een boek over. Een boek waarvan de linker pagina’s in het Frans en de rechter pagina’s in het Nederlands zijn geschreven overigens.

Over de spreker
Jean Dewaerheid (1952) was lector Nederlands aan de Haute Ecole Lucia de Brouckère in Brussel en geeft nog regelmatig colleges in Frankrijk, Tsjechië, Slovakije, Lituanië, Slovenië en Portugal. Hij was verantwoordelijk voor de Erasmus-projecten (mobiliteit van docenten en studenten) en actief in de Belgische politiek.

Verlopen

Datum en tijden

Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: donderdag 21 juni om 20:00 uur Einde: (circa) 22:00 uur Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg