Royaal aanklooien in het Paleis

Door Stadsmuseum Tilburg 13 februari 2020
Nieuws
Paleis Gefotografeerd Door Multivision Partners 1993 1
Foto: Het Paleis gefotografeerd in 1993 door Multivision & Partners (collectie Regionaal Archief Tilburg)

Wat doen we met het Paleis van Koning Willem II? Wordt het een plek waar je als inwoner hoogstens komt om te trouwen? Om er voor het bordes te staan bij de start van het carnaval of het vieren van een bekeroverwinning? Dit pand verdient volgens veel Tilburgse organisaties meer reuring en een bredere invulling. “Het Paleis moet een p(a)lace to be worden voor álle inwoners en een levendig onderdeel van het nieuwe Stadsforum”, zegt Gert-Jan de Graaf van Stadmuseum Tilburg.

Hij nam eind vorig jaar het voortouw en riep een initiatiefgroep bij elkaar. Deze groep gaat de komende maanden oefenen met zo’n publieksvriendelijke invulling en roept inwoners van Tilburg op om actief mee te denken.  

Spannend burgerinitiatief  

Het witte gebouw in hartje centrum heeft grote potentie voor de identiteitsvorming en -beleving van de Tilburgers. Hoe bijzonder zou het zijn als inwoners juist in een Paléis nadenken over, en vooral meedoen aan, nieuwe vormen van inwonersbetrokkenheid. Waar de florerende Tilburgse debatcultuur een plek krijgt in de oude raadzaal. Waar jong en oud binnenloopt voor een goed gesprek over het samenleven in een stad met ruim 100 nationaliteiten. Waar creatievelingen zich buigen over stedelijke identiteit. De uitdaging is om dit een typisch Tilburgse invulling te geven. Dit moet lukken in de stad waar recent het Spoorpark als grootste burgerinitiatief van Nederland een plek vond.  

Royaal aanklooien  

Makkelijker gezegd dan gedaan. Om het paleis te veranderen in een nieuwe p(a)lace to be gaat de initiatiefgroep bestaande uit circa 25 Tilburgse partijen de komende maanden allereerst oefenen. Allerlei partijen die dit idee een warm hart toedragen gaan voor reuring zorgen, gaan de stád uitnodigen voor reuring te zorgen. “De groep is breed. Van welzijnsorganisaties tot citymarketing, van MBO-docenten en theatermakers tot de lokale debatclub. Onlangs sloot de carnavalsstichting zich aan, zij openen dit bijzondere experiment graag op zaterdag 15 februari om 13.00 uur tijdens Proefblaoze. Want dat is wat we gaan doen: proeven doen, royaal aanklooien in aanloop naar een echt p(a)lace to be”, lacht Gert-Jan de Graaf. “Wie wil weten wat er precies gaat gebeuren kan ons volgen op www.palacetobe.nl.”  Noteer in ieder geval alvast 18 april in je agenda. Op die dag nemen creatieve studenten van Fontys het Paleis een dag over. Nieuwe ideeën voor activiteiten zijn welkom! Opgeven hiervoor kan via www.palacetobe.nl.  

Lees ook het artikel op Brabants Dagblad van 11 februari 2020.

Geplaatst door

Stadsmuseum Tilburg
Gemeente Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg