Lezing door Arnoud-Jan Bijsterveld bij expositie ‘NS-plaquettes en Struikelstenen'

15 maart 2019
Lezing
Arnoud Jan Bijsterveld
Foto: Arnoud-Jan Bijsterveld bij de struikelsteen van Betram Polak - foto Marc Bolsius

Op zoek naar de geschiedenis van zijn eigen huis stuitte Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University, op de dramatische geschiedenis van een Joodse familie en een zoon die is vermoord in Auschwitz. In zijn lezing doet hij verslag van zijn zoektocht naar Bertram Polak (1918-1942) en zijn nabestaanden.

Langs allerlei wegen kwamen steeds meer puzzelstukjes boven water in de vorm van documenten, foto’s en bovenal persoonlijke herinneringen. Uiteindelijk kwamen dertig familieleden uit de Verenigde Staten, Israël en Nederland samen in Tilburg om de herinnering een plek te geven in de vorm van een struikelsteen voor het ouderlijk huis van Bertram. In zijn lezing en de aansluitende film, gemaakt door de Stichting Verhalis, volgen we de zoektocht van Bijsterveld en proberen we vast te stellen wat het betekent als iemand op – in de woorden van Daniel Mendelsohn – ‘geconfronteerd met de enormiteit van alles wat er is en alles wat er ooit is geweest, de beslissing neemt om nog één keer terug te gaan, een tijdje te wroeten in het puin van het verleden en niet alleen te zien wat er verloren is gegaan, maar ook wat er nog te vinden is.’ 
De film over Bertram Polak is te zien in de expositie in het TijdLab / LocHal (van 4 april t/m 6 mei 2019) 

Praktische informatie Je bent welkom op donderdag 4 april om 19.30 uur in het TijdLab/de Stemmingmakerij (Bibliotheek LocHal). De toegang tot deze lezing is gratis. Inloop vanaf 19.00 uur. Graag vooraf aanmelden via tijdLab@bibliotheekmb.nl

 Deze lezing maakt onderdeel uit van het programma ‘NS-plaquettes en Struikelstenen, Namen om nooit te vergeten’. Dit programma wordt georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek LocHal) in samenwerking met Stadsmuseum Tilburg, Erfgoed Tilburg, Stadsgidserij Tilburg, Werkgroep Struikelstenen Tilburg en oud NS-medewerkers.

Verlopen

Datum en tijden

Je bent welkom op donderdag 4 april 2019 om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in het TijdLab/de Stemmingmakerij (Bibliotheek LocHal). 

Locatie

Stemmingmakerij in de Bibliotheek LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

Meer informatie

De toegang tot deze lezing is gratis. Graag vooraf aanmelden via tijdLab@bibliotheekmb.nl

Geplaatst door

Zoeken op Erfgoed Tilburg