Kaajbaandexpo XL

3 november 2017
Nieuws
Kaajbaand Expo Liggend 03

Vormgever Sander Neijnens en beeldende kunstenaar Ivo van Leeuwen lanceerden in 2016 het door hen ontworpen lettertype TilburgsAns. Dit bestaat niet alleen uit letters maar ook uit negentig pictogrammen van personen, gebouwen, kunstwerken en ‘beelden’ die het veelkleurige Tilburgse karakter en stedelijk erfgoed typeren. Tilburg is sinds 2016 de enige stad ter wereld met een eigen lettertype en beeldtaal.

TilburgsAns verscheen reeds in allerlei toepassingen, zoals posters, etiketten, visitekaartjes, websites, boeken en andere publicaties. Om dit eigentijdse (typo)grafische portret van de stad onder de aandacht te houden verzorgen de initiatiefnemers presentaties, lezingen, voordrachten en schoolprogramma’s. In 2017 werd o.a. een kaajbaandexpositie georganiseerd waarin de twee vuilcontainers van 28 huishoudens in de Mr. Stormstraat van een pictogram werden voorzien. Deze ‘zuilengalerij’ wordt wekelijks door de bewoners op de kaajbaand (stoeprand) ingericht en is elke donderdag gratis te bezoeken. Neijnens en Van Leeuwen verzorgen tevens rondleidingen langs de containers.

In 2018 worden dertig nieuwe pictogrammen aangebracht op containers aan het Theresiaplein en de Minister Mutsaersstraat. De bewoners kiezen het pictogram dat het best bij hen past. Samen met de Mr. Stormstraat ontstaat zo een looproute tussen het hoofdgebouw (Buitenstraat) en de dependance (Wilhelminapark) van basisschool De Stappen. Aan deze kaajbaandexpositie XL wordt i.s.m. de basisschool een lesprogramma verbonden, met aandacht voor erfgoed, (beeld)taal, kunst en cultuur. Aan de hand van TilburgsAns leren de kinderen op speelse wijze hun stad en buurt beter kennen. Ook gaan ze hun eigen letters en pictogrammen ontwerpen. Het lesprogramma is daarna beschikbaar voor andere groepen buurtbewoners en het aan de school grenzende verzorgingstehuis.

Geplaatst door

Zoeken op Erfgoed Tilburg