Kick off Keti Koti

Door TijdLab 29 april 2021
Lezing
Foto Onias Landveld
Foto: Foto Onias Landsveld

De Stichting Comité 30 juni-1 juli en het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) organiseren op 1 juni ‘Kick off Keti Koti’, een bijeenkomst die de aftrap is van een maand vol activiteiten rondom de afschaffing van de slavernij.

De Stichting Comité 30 juni-1 juli stimuleert bewustwording in Tilburg rondom de trans-Atlantische slavernij, haar afschaffing én haar doorwerking. In aanloop naar de nationale herdenking van afschaffing van de slavernij op 1 juli, wordt hier in juni, de Keti Koti maand, op verschillende manieren bij stil gestaan. Keti Koti betekent ‘Verbroken Ketenen’. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. De online bijeenkomst van het TijdLab op 1 juni 2021 is door iedereen te volgen. De meeting loopt via Zoom van 19.30 tot 20.45 uur.

Programma 1 juni ‘Kick off Keti Koti’

Online performance door Onias Landsveld
Onias Landveld (Theatermaker en oud stadsdichter van Tilburg) geeft een korte online performance met zijn visie op Keti Koti.
Daarnaast geeft hij in het kader van deze herdenkingsdag een preview van zijn animatie project Kunu (vloek).

Mapping Slavery door Dineke Stam
Overal in Nederland zijn plekken en objecten die herinneren aan het slavernijverleden. Alleen zijn deze vaak onbekend bij omwonenden en een breder publiek. Het project Mapping Slavery brengt de sporen van slavernij letterlijk in kaart. Gastspreker Dineke Stam vertelt over dit project, dat de historische plaatsen in kaart brengt van het slavernijverleden van het Nederlandse koloniale rijk. Haar visie: In een wereld vol machtsverschil en conflict laten geschiedenis en erfgoed zien hoe mensen van vroeger en nu, van daar en hier met elkaar zijn verbonden. Dineke maakt ook een koppeling naar de Tilburgse geschiedenis en gaat met de deelnemers in gesprek aan de hand van een aantal stellingen.

Drs. Dineke Stam is historica. Vanuit het samenwerkingsproject Mapping Slavery publiceerde ze met Dienke Hondius, Nancy Jouwe, Jennifer Tosch de Gids Slavernijverleden Nederland/ The Netherlands Slavery Heritage Guide (LM Publishers 2019) en Sporen van slavernij in Noord-Brabant (i.s.m. Gerard Snikkenburg).


Praktische informatie
Datum: 1 juni 2021
Tijd: 19.30 – 20.45 uur
Kosten: gratis
Aanmelden: via info@stadsmuseumtilburg.nl
Zoom-link ontvang ja na aanmelding 


Kijk voor alle activiteiten tijdens de Keti Koti maand op Stichting comité 30 juni – 1 juli – Keti Koti Tilburg.

1 Jun2021

Datum en tijden

1 juni 2021 van 19.30 tot 20.45 uur

Locatie

Online meeting via Zoom

Geplaatst door

TijdLab

Zoeken op Erfgoed Tilburg