Keti-Kotimaand 2022, Herdenken en Vieren

Door Comité 30 juni - 1 juli Tilburg 20 mei 2022
Lezing
Keti Koti Blanco

Voor het negende achtereenvolgende jaar wordt in Tilburg de Keti-Kotimaand georganiseerd. In deze maand vinden activiteiten plaats in aanloop naar het Keti-Kotifeest op 1 juli, de viering van de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden op 1 juli 1863. Uiteraard hoort daar bij het herdenken van voorouders als slachtoffers van het slavernijsysteem.

Het gaat hier immers om drie-en-een-halve eeuw vaderlandse geschiedenis. Dat is geen voetnoot of een zwarte bladzijde die is omgeslagen, maar een zwart hoofdstuk dat doorwerkt in het heden. 

In Nederland zijn we meer bekend met herdenken en vieren rondom de tweede wereldoorlog. Aangezien het niet gepast is dit op één en dezelfde dag te doen herdenken we de slachtoffers op 4 mei en is het feest op 5 mei. Dit gaat in de toekomst ook gebeuren met het bevrijdingsfeest Keti-Koti, letterlijk vertaald 'Verbroken Ketenen'. Op veel plaatsen in Nederland, waaronder Tilburg, worden op 30 juni de offers herdacht die slaafgemaakte voorouders hebben gebracht. Nazaten immers voelen dit verleden tot op de dag van vandaag na. Een dag later, 1 juli Keti-Koti, wordt de vrijheid gevierd. Dat wil zeggen: vrijheid van lichaam en vrijheid van geest.

Dankbaarheid voor deze bevrijding gaat niet uit naar een regering, een koningshuis of een godheid, maar uitdrukkelijk naar voorouders. Vanwege de kracht die zij moeten hebben gehad. De kracht om voort te leven (binnen het slavernijsysteem) en de kracht om uit te breken (het verzet, marronage). Tilburg kan over dit verzet goed meepraten, want er wonen opvallend veel nakomelingen van Surinaamse marrons in Tilburg. Marrons zijn slaafgemaakten die in de 18e en 19e eeuw hun plantage zijn ontvlucht en in de bossen eigen gemeenschappen hebben gevormd met behoud van Afrikaanse culturele tradities. Op 30 juni, de 'Dag van besef', besteden we extra aandacht aan de marrongemeenschap in Tilburg.

Het TijdLab biedt ruimte aan drie evenementen tijdens de Keti-Kotimaand:

 • Op 4 juni vindt de start van de Keti-Kotimaand plaats met een Indabalezing van Kofie Ogun (namens Ojise netwerk) 'De weg naar Erkenning' en een muzikale bijdrage door A Dyari Jazztrio. 
  Locatie: Trappenlandschap LocHal. 
  Tijd: 13:30 -16:00 uur (inloop vanaf 13:00 uur met hapje en drankje) 
  Toegang gratis, maar graag aanmelden
 • Op 18 juni is er een lezing 'Slavernij en Beschaving' door Karwan Fatah Black, met aansluitend discussie door For Our Community. 
  Locatie: Trappenlandschap LocHal.
  Tijd: 13:30 -16:00 uur (inloop vanaf 13:00 uur met hapje en drankje) 
  Toegang gratis, maar graag aanmelden
 • Lezen in de LocHal: Voor het TijdLab in de LocHal staat in de maand juni een collectietafel met boeken over dit onderwerp en is er ruimte om samen te lezen.
  Op woensdag 8, 22 en 29 juni leest het Comité 30 juni-1 juli samen met wie dat wil van 14:00 tot 15:00 uur.
  Geschikt voor volwassenen en kinderen. Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.


Verlopen

Datum en tijden

Ter voorbereiding op Keti-Koti zijn er twee lezingen: op 4 en op 18 juni, 13:30 -16:00 uur (inloop vanaf 13:00 uur)

Locatie

TijdLab in Bibliotheek LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, Tilburg

Geplaatst door

Comité 30 juni - 1 juli Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg