Interieur van het Paleis-Raadhuis en de lotgevallen van Marcellus Bles

Door Heemkundekring Tilborch 5 april 2024
Lezing
2024 04 18 Interieur Van Het Paleis Raadhuis En De Lotgevallen Van Marcellus Bles 2
Foto: “Een lootsmannetje den 5e maij gevangen, had de groote van een haring." (Tekening Marcellus Bles)

Wat wist je nog níet over het interieur het Paleis-Raadhuis? En ken je het verhaal van de Tilburger Marcellus Bles? Over beide onderwerpen valt veel interessants te vertellen. Op donderdag 18 april pakt Heemkundekring Tilborch die handschoen op met twee korte lezingen door Lenneke Willemstein en Luud de Brouwer.

Het interieur van het Paleis-Raadhuis
Het Paleis-Raadhuis is zonder twijfel een van de meest in het oog springende gebouwen in de Tilburgse binnenstad. Een kasteeltje in Engelse romantische stijl in het centrum van een Brabantse stad. Een gebouw dat dienst deed als Rijks Hogeschool, raadhuis en nu weer een andere bestemming krijgt. Minstens zo interessant is het interieur van het gebouw.

Marcellus Bles: onze man in de Oost
Koopman, muntmeester, secretaris, natuurobservator, tekenaar. Het verhaal over de Tilburger Marcellus Bles kent vele invalshoeken. Bles maakt als werknemer van de VOC carrière in huidige Indonesië, India en Sri Lanka. Als heer van Moergestel neemt hij later de zwarte man Johannes Pauli in dienst. Genoeg stof tot nadenken dus. 

Lenneke Willemstein
studeerde Bouwkunde in Tilburg en behaalde haar master Architectuurgeschiedenis en Monumentenzorg aan de Universiteit Utrecht. Momenteel is ze zelfstandig onderzoekster bij haar bedrijf Willemstein Architectuurhistorie. In 2022 gaf ze voor Heemkundekring Tilborch een lezing over het vastgoed van de textielfabrikantenfamilie Pollet.

Luud de Brouwer
is Adviseur Dienstverlening & Archief bij Regionaal Archief Tilburg en tevens plaatsvervangend directeur. Daarnaast is hij lid van het Schrijversteam van Erfgoedcentrum ’t Schoor in Udenhout. Hij stond aan de basis van het middeleeuws bronnenonderzoek voor de publicatie Over 't Odenhout. Hiervoor ontwikkelde hij een geografische kaart van Udenhout en Biezenmortel op basis van het jaar 1350.

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 18 april 2024 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) Einde: 22.00 uur Niet leden betalen € 5,- entree. Koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg