Inspiratieavond 80 jaar vrijheid in De Schalm

Door Heemkundekring De Kleine Meijerij 1 september 2023
Dialoog
080867
Foto: Bevrijding Udenhout 1945. De optocht op 6-6-1945 - collectie Regionaal Archief Tilburg

Over ruim een jaar, op 26 en 27 oktober 2024 is het 80 jaar geleden dat Udenhout, Biezenmortel, Berkel-Enschot en Tilburg bevrijd werden van de Duitse bezetting. Het zou nog enkele maanden duren voordat in heel Nederland daadwerkelijk een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam. Dat was op 5 mei 1945. Sindsdien herdenken we de oorlogsslachtoffers en vieren we de bevrijding nationaal op 4 en 5 mei. Bevrijd van de Duitse bezetter, opdat we nooit vergeten.

Met het vieren van 80 jaar bevrijding is er een mooie aanleiding om te herinneren, te herdenken en te vieren. Welke herinneringen hebben de oudere inwoners van onze dorpen nog? Welke verhalen van toen zijn in de wereld van vandaag nog actueel? Op welke wijze spreken we de jongere generaties aan met de verhalen van toen en welke betekenis hebben die voor hun nog jonge leven en hun toekomst? Hoe staan we met elkaar stil bij de begrippen vrijheid en vrede en wat betekent dat voor de dag van vandaag?

Erfgoed Tilburg, Heemkundekring De Kleine Meijerij en Sociaal Cultureel Centrum De Schalm slaan de handen ineen en nodigen inwoners van de gemeente Tilburg uit voor een inspiratieavond in De Schalm op maandag 2 oktober. Tijdens die bijeenkomst worden met elkaar de begrippen oorlog en bevrijding, vrede en vrijheid verkend, om gezamenlijk tot een activiteit te komen om stil te staan bij 80 jaar vrijheid.

Vrijheidsmaaltijden, bevrijdingsfestivals, lezingen, dialogen, concerten, liederen, wereldse muziek, gedichten en spoken word, excursies, exposities, verhalen, het zijn alle uitingen en werkvormen waarmee we de oorlog herinneren, herdenken en de bevrijding en onze vrijheid vieren.  

De organisatoren hopen dat verschillende organisaties mee willen doen aan 80 jaar bevrijding herinneren, herdenken en vieren in de periode 26 oktober 2024 tot en met 5 mei 2025. Wellicht kunnen meerder partijen in de gemeente de thema’s vrijheid en vrede toepassen in hun eigen activiteitenprogramma?

De inspiratieavond op maandag 2 oktober 2023 vindt plaats in Sociaal Cultureel Centrum de Schalm in Berkel-Enschot van 19.30 tot 21.30 uur. Wil je namens je vereniging of organisatie aansluiten bij deze inspiratieavond? Graag een email sturen met je aanmelding naar cultuur@deschalm.net

De contactpersonen zijn:
Erfgoed Tilburg, Petra Robben
Heemkundekring De Kleine Meijerij, Anton van Dorp
Sociaal Cultureel Centrum De Schalm, Jan Opschoor

Verlopen

Datum en tijden

Maandag 2 oktober 2023 van 19.30 tot 21.30 uur

Locatie

Sociaal Cultureel Centrum De Schalm, Trappistinnentuin 77, 5057 DJ Berkel-Enschot

Geplaatst door

Heemkundekring De Kleine Meijerij
Sociaal Cultureel Centrum De Schalm
Erfgoed Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg