Film over het werken in de Zwarte Doos

Door Twan Mickers 1 mei 2019
Film
D 00520
Foto: Het stadskantoor van Tilburg - fotografie Wil van Dusseldorp

In april 2019 ging de film “Zwarte Doos” van Twan Mickers in première. Een film over het leven in het Tilburgse stadskantoor dat momenteel helemaal gestript en kaal staat te wachten op een complete "make-over".

Toen duidelijk werd dat het stadskantoor aan een flinke renovatie toe was, begon Twan (zelf in dienst bij de gemeente) met het verzamelen van foto’s. Foto's van het oude stadhuis, foto's van de verhuizing destijds naar dat splinternieuwe zwarte gebouw. Daarvoor nam hij ook contact op met Regionaal Archief Tilburg. Foto’s van de bouw en van het interieur door de jaren heen en foto’s van burgemeesters en wethouders waren (en zijn) ruimschoots aanwezig in de beeldbank van het archief. Maar foto’s van de “gewone” ambtenaren: nee, die zaten nauwelijks in de beeldbank.

En eigenlijk wilde Twan het liefst het verhaal vertellen van de mensen die in die “Zwarte Doos” het gewone werk deden. Daarvoor interviewde hij een aantal collega’s en ging hij op zoek naar foto’s die de verhalen van de geïnterviewden zouden illustreren. 

Hier bood de personeelsvereniging* uitkomst: twee albums vol foto’s vanaf 1922 en netjes aangevuld tot 1992. Foto’s van de situatie in het oude stadhuis en in de splinternieuwe omgeving. En ja: ook van feesten, recepties, sportwedstrijden en uitstapjes. Kortom: een rijke bron van het kantoorleven en daarbuiten in de vorige eeuw.  

Twan maakte voor zijn film gebruik van deze inkijkjes in het verleden. Het resultaat is een vrolijke, humoristische film over het dagelijks reilen en zeilen in die Zwarte Doos door de jaren heen. Een tijdsdocument, niet alleen herkenbaar voor de ambtenaren van destijds. Het vertelt ook over de typische gewoontes (overal roken!) en omgangsvormen in een doorsnee kantoor, nog maar enkele decennia geleden. 

De film is een aanrader voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe het eraan toe ging in een kantoor, nog niet zo lang geleden. Dinsdag 7 en 14 mei draait de film nog in Cinecitta
De twee dikke fotoalbums vol herinneringen werden overgedragen aan het archief en een selectie van de foto’s zal binnenkort gescand worden en via de beeldbank te bekijken. Maar ga vooral eerst de film kijken!

 * PST (Personeelsvereniging Secretarie Tilburg, later: Personeelsvereniging Stadskantoor Tilburg)

Verlopen

Datum en tijden

Dinsdagavond 7 én 14 mei 2019 vanaf 19.30 uur

Locatie

Cinecitta, Willem II straat 29, 5038 BA Tilburg

Geplaatst door

Twan Mickers

Zoeken op Erfgoed Tilburg