Een ongetemde buurt

Door Heemkundekring Tilborch 2 mei 2018
Lezing
Vogeltjesbuurt

Op donderdag 17 mei geeft Pieter Tops een lezing over het leven in de Tilburgse Vogeltjesbuurt. Onlangs verscheen zijn boek ‘Een ongetemde buurt’, waarin Tops de ontwikkelingen sinds de jaren 50 beschrijft. Duidelijk wordt hoe enerzijds de buurt kon uitgroeien tot een broeinest van criminaliteit, maar anderzijds schetst het de keerzijde: een bestaan aan de rand van de samenleving.

In de naoorlogse jaren besloot de gemeente Tilburg om ‘zwaksocialen’, ‘asocialen’ en ‘antisocialen’ als groep te definiëren en te huisvesten één buurt. Tijdens de jaren 60 ontstond een beleid van zelfontplooiing, waar de bewoners op hun geheel eigen manier mee omgingen. De actie ‘Tweety’ in 2005 markeerde een voorlopig einde aan de situatie. Op één dag werden 42 hennepkwekerijen en 2 XTC-labs opgerold.

Pieter Tops toont echter een genuanceerder beeld van de Vogeltjes- en Visserijbuurt. Volgens hem  heeft de situatie kunnen ontstaan doordat de problemen van de naoorlogse maatschappij werden afgewenteld op een zwakke groep. Die vervolgens ruimte kreeg om een eigen wereld te creëren. Zo voorzagen de bewoners in eigen levensonderhoud waarbij geld belangrijker was dan onderwijs en persoonlijke ontwikkeling.

Over de spreker
Pieter Tops is als hoogleraar bestuurskunde verbonden aan Tilburg University en deed onderzoek naar de Vogeltjesbuurt en Visserijbuurt. Eerder publiceerde hij over de wijk in ‘De achterkant van Nederland’.

Verlopen

Datum en tijden

Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20:00u Einde: (circa) 22:00u Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.

Locatie

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg