Driekoningen zingen in Tilburg

Door Driekoningen Werkgroep 1 december 2017
Evenement
Driekoningen Kinderen
Foto: Jonge koningen in de Petrus en Pauluskerk 2016. Foto Christel Doevendans

Het Driekoningen zingen in Tilburg staat op de UNESCO-lijst van Immaterieel Erfgoed. Kleine en grote zangers trekken op 6 januari 2018 langs de deuren of treden op in onder andere verzorgingstehuizen om koninklijke liederen te laten horen. Al tweeduizend jaar lang vertellen we het verhaal van de drie wijzen die uit het Oosten kwamen om een bezoek te brengen aan het pasgeboren kindje Jezus. In Tilburg is deze erfgoedtraditie nog levend, zij het in veranderende vormen.

Tot een aantal jaren terug waren het vooral de kleine zangers die in twee- of drietallen langs de deuren trokken. Alle bewoners van Tilburg waren er op bedacht dat er kinderen konden aanbellen. Zodra de deur open ging, zette het gezang in: 'Driekoningen, driekoningen, gif me enen nuuwen hoed!' 

Erfgoed en tradities zijn aan verandering onderhevig, zo merken we in onze hedendaagse samenleving. Ook het Driekoningenzingen verandert. Waar er in bepaalde wijken nauwelijks meer kinderen langs de deur komen, zien we een toename in de optredens van zangkoren. Ze bezoeken verzorgingstehuizen of komen langs op afspraak. De zangers zijn prachtig gekleed in koninklijke kostuums. Hun liederen variëren van Slavisch Byzantijns naar Latijns, Gregoriaans of gewoon op zen Tilburgs.

We geven hieronder een overzicht van zowel koren als locaties waarop er zangkoren aanwezig zijn.

Het Tilburgs Byzantijns Koor, dat Oekraïense en Russische liederen zingt, komt graag naar u toe in groepjes van 4 tot 8 personen om bijvoorbeeld uw Nieuwjaarsfeest of receptie op te luisteren. Als tegenprestatie vragen zij om een financiële gift voor goede doelen. Neem contact op met José Lebbink, T. 06 138 41 374 of mail naar jlebbink51@hotmail.com.

De Bijsterstede Middagprogramma met o.a. Koor Pistache 17.00 uur.

De Hazelaar 14.00 tot 16.15 uur met Ratjetoekoor, Hasselts Gemengd Kapelle Koor, Vrouwenkamerkoor Cantilare en Koor Pistache. Entree is gratis. Iedereen is van harte welkom.

De Heikant Middagprogramma met o.a. Koor Pistache om 14.30 uur.

Den Herdgang 14.30 tot 18.00 uur. Optredens 14.30 uur De Gaote Blaozers, 15.00 uur Smartlappenkoor De Begonia’s, 15.45 uur Ratjetoekoor, 17.30 Hasselts Gemengd Kapelle Koor.  Voorts zijn grote en kleine zangers van harte welkom. Geen entreeprijs.

De Kievitshorst 15.30 tot 18.30 uur. Optredens van Smartlappenkoor De Begonia’s, La Renaissance, Vrouwenkamerkoor Cantilare, The Harmony Singers, Koor Pistache en het Hasselts Gemengd Kapelle Koor. Entree bedraagt € 2,00.

Woonzorgcentrum De Zonnehof organiseert van 14.00 tot 17.30 uur een Driekoningenmiddag met Zanggroep Inspiration, Koor Renaissance en een kleine expositie over de drie koningen.

Koningsvoorde Middagprogramma met o.a. Ratjetoekoor, Smartlappenkoor De Begonia's.

Mater Misericordiae Middagprogramma met o.a. Muzemento.

De Leyhoeve Middagprogramma met o.a. Muzemento.

De Reyshoeve 14.30 – 16.30 uur met minimaal drie koren, o.a. Muzemento, Tilburgs Vrouwenkamerkoor Cantilare en met Hasselts Gemengd Kapelle Koor en kindergroepen zijn ook van harte welkom! Entree is voor wijkbewoners, familie en bewoners woonpassages € 2,50 per persoon.

Het Laar 14.30 tot 17.00 uur. Entree: € 6,00 p.p. incl. koffie/thee vooraf en een drankje. Volwassen koren: Het Laarkoor, The Harmony singers, La Renaissance, Hasselts Gemengd Kapelle Koor en Muzemento en Kinderkoningen zijn ook van harte welkom.

Johannes Zwijsen Middagprogramma met o.a. Muzemento.

Noordhoek Residence met o.a. Smartlappenkoor De Begonia's (19.30 uur).

Petrus en Pauluskerk 16.00 tot 18.30 uur. Koningen van alle leeftijden welkom. Een jury beoordeelt op zangkwaliteit en orginaliteit. Twee prijzen: kinderen 0 tot 12 jaar en zangers 13 tot 99 jaar. Alle koningen krijgen drinken, een eierkoek en iets lekkers mee naar huis.

Plein Hasseltse Kapel 18.00 uur Hasselts Gemengd Kapelle Koor.

Verlopen

Datum en tijden

Op diverse locatie in Tilburg wordt er 'Driekoningen gezongen'.

Contact

Wilt u een van de locaties bezoeken? Deze zijn gelinkt aan hun eigen website.

Geplaatst door

Driekoningen Werkgroep
Stadsmuseum Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste erfgoednieuws en activiteiten in Tilburg.

Volg ons

Erfgoed Tilburg is ook te volgen via Facebook en Twitter. Mis niets.