De vrouwen van Napoleon

Door Heemkundekring Tilborch 23 mei 2019
Lezing
2019 06 De Vrouwen Van Napoleon 2
Foto: Napoleon en Josephine (schilderij van Harold H. Piffard)

Twee echtgenotes, twee keizerinnen en drie grote liefdes. Maar ook 60 relaties en ontelbare escapades vormden een belangrijk onderdeel in het roemruchte leven van Napoleon Bonaparte. Hij was een man met een hart en een Europeaan avant la lettre, maar conservatief in zijn relatie met de vrouw. Een verhaal met pittige weetjes en pikante details.

Op donderdag 20 juni geeft Jean Dewaerheid in Regionaal Archief Tilburg een lezing over het turbulente liefdesleven van deze Franse keizer, veldheer en hervormer. ‘Een wereldburger met een open vizier’, aldus Dewaerheid. Ook vorig jaar zorgde deze Belgische ‘voordrachtgever’ voor een geheel eigen kijk op het beleid van de omstreden Franse veldheer en staatsman.

De aanleiding voor zijn passie voor Napoleon begon ooit met een verzameling postzegels en sigarenbandjes. De presentatie is dan ook doorspekt met vele afbeeldingen die Jean Dewaerheid in de loop der jaren verzamelde. Daarnaast vormen de talloze afbeeldingen die Napoleon van zichzelf liet maken de leidraad voor een interessant verhaal, waarmee een geheel andere kant van ‘de kleine Corsicaan’ wordt belicht.

Over de spreker
Het woord ‘lezing’ vindt Jean Dewaerheid (1952) een raar woord, want “… Ik lees niet, ik vertel”. De amusante Vlaming staat dan ook garant voor een historisch verantwoord verhaal met een luchtige ondertoon. Hij was lector Nederlands aan de Haute Ecole Lucia de Brouckère in Brussel en geeft nog regelmatig colleges in Frankrijk, Tsjechië, Slovakije, Lituanië, Slovenië en Portugal. Ook was hij actief in de Belgische politiek.

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 20 juni 2019 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20:00 uur Einde: (circa) 22:00 uur Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. Parkeren is mogelijk achter het Duvelhok (ingang Dunantstraat).

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg