Cultureel evenement De Reit: leren, wonen, werken, zorgen

Door Stichting Straat 23 februari 2023
Evenement
De Reit Rien Siers
Foto: Overzicht op De Reit - Foto Rien Siers, collectie Regionaal Archief Tilburg

Van 23 maart t/m 23 april organiseert Stichting Straat het evenement De Reit. In die periode vinden in de wijk vele activiteiten plaats, met o.a. excursies, een expositie, het Huis van de jaren ‘60, een revival van La Cabane en een spetterend slotweekend vol verrassende optredens. Het programma is gratis toegankelijk, voor enkele onderdelen moet je wel reserveren.

De wijk De Reit ontstond vanaf begin jaren ’60 als Tilburgse stadsuitbreiding en groeide geleidelijk tot een veelzijdige wijk.
De Reit wordt begrensd door de spoorlijn, de Ringbaan-West, de Bredaseweg en de Oude Warande. In deze relatief jonge stedelijke omgeving vinden we interessante architectuur, talloze kunstwerken, veel groen en een zeer diverse populatie. Voldoende aanknopingspunten voor een evenement, waarin ook bewonersverhalen, de historie, het huidige aanzicht en de toekomst een voorname rol spelen.

De ontwikkeling van De Reit wordt op een expositie getoond in woord en beeld. Deze tentoonstelling, samengesteld door architect/ontwerper Ad Roefs, toont de ‘onstuimige’ groei van De Reit sinds 1960 tot in onze tijd. De (steden-)bouwkundige ideeën, de betrokken architecten en de inpassing van de natuur in deze uitbreidingswijk komen aan bod. Ook is er aandacht voor beeldbepalende of juist minder opvallende gebouwen. Met veel foto’s, tekeningen, kaarten en ruimtelijke opstellingen. Voor de liefhebbers van architectuur, erfgoed en stadshistorie. De tentoonstelling in Ontmoetingsruimte De Reitse Plint is gratis te bezoeken (check de openingstijden op de site).

Tijdens het evenement van Stichting Straat ben je de hele maand welkom in het huis van de jaren '60, dat tot in detail is ingericht anno 1960-1965. De meubels, dressoirs, accessoires, schilderijen, beeldbuis, keuken, alles ademt de periode toen er in De Reit veel woningen gebouwd werden. Een leuke plek om elkaar te ontmoeten en samen zestig jaar terug te kijken in de tijd. 
Of wat te denken van een revival van danscafé La Cabane? Op de vroegere Interpolis-locatie worden twee permanente stenen schaaktafels geplaatst.

Of wandel mee met de architectuur excursies langs de karakteristieke stedenbouwkundige ontwikkeling van De Reit. Architect Ad Roefs neemt je mee langs de veelzijdige architectuur in De Reit, zoals de typische stempelbouw uit de jaren zestig, villa’s, patiowoningen, ‘brutalisme’, kerken, kantoorgebouwen en andere creaties van verschillende architectenbureaus.  

Het slotakkoord van het evenement is het weekend van 22 en 23 april. Dan zijn er op vijftien locaties langs de Prof. Cobbenhagenlaan en op de campus presentaties met dans, muziek, zang, theater, poëzie, exposities en andere activiteiten. Met deelname van grote namen, (internationale) studenten, onderwijsinstellingen, bewoners, vrijwilligers, wijkorganisaties, ondernemers, kerken en vele anderen.

Op www.stichtingstraat.nl staat het volledige programma. Hier kun je ook verhalen over De Reit lezen. Dus...komt dat zien en zegt het voort!

 

In samenwerking met: Wijkraad Tilburg 3 West, Bewonerscommissie Abdij- en Torenbuurt, Tilburg University, Avans Hogeschool, Maranathakerk, Opstandingskerk, Theresialyceum, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Olympia Sports Bar, Heerkens van Bavel Bouw

Mogelijk gemaakt door: Heerkens van Bavel Bouw, Wijkraad Tilburg 3 West, Gemeente Tilburg, Het Boekenschop, ArtFact, Ons Middelbaar Onderwijs, Tiwos Tilburgse Woonstichting, Erfgoed Tilburg, SSPTA, Prins Bernhard Cultuurfonds, Tivolifonds, Spiegelglasfonds, Stichting Jacques de Leeuw, IVN Tilburg, Handelsbanken Tilburg, Lindeboom Genootschap, Jopiefonds, Taco Mundo, Bedaux de Brouwer Architecten, Vermetten accountants/adviseurs, Webhelp, Innax Energizing the Future, Verbunt Verlinden, Centerdata, Bouwbedrijf André Doevendans 

Met dank aan: Jan Wirken, Ad Roefs, Marc van Onzenoort, Sander Neijnens, Ireen Fasel, Myriam van Loon, Yvonne van den Ende, Frans Bedaux, Peer Bedaux, Pieter Siebers, ContourdeTwern, HeatLeap, De Reitse Plint, Factorium Cultuurmakers, De Stukkenjagers, De Drie Torens, Regionaal Archief Tilburg, Stadsmuseum Tilburg

Verlopen

Datum en tijden

Diverse data tussen 23 maart en 23 april 2023

Locatie

Diverse locaties in de wijk De Reit

Geplaatst door

Stichting Straat

Zoeken op Erfgoed Tilburg