Bier van eigen bodem

Door Heemkundekring Tilborch 29 december 2023
Lezing
2024 01 18 Bier Van Eigen Bodem
Foto: Werkgebouwen klooster ‘Rooi Harten’. In het pand met dakkapel was een brouwerij gevestigd - Erfgoed Ned KloosterlevenLev

Wanneer werd er voor het eerst in Tilburg bier gebrouwen? Hoeveel brouwerijen heeft Tilburg eigenlijk gekend? En waar stond dan de eerste brouwerij? Op 18 januari onthult Theo van Etten een tipje van de sluier die al millennia lang over het Tilburgse bierlandschap ligt.

Sinds de jaren tachtig is de bierwereld enorm in beweging. Maar is dat voor het eerst? Dat deze situatie de zoveelste fase is in een geschiedenis van duizenden jaren bierbrouwen, zullen weinig mensen weten. Op Tilburgs grondgebied werd mogelijk al 4500 jaar geleden bier gebrouwen. Veel Tilburgse bierbrouwers vonden zich steeds opnieuw uit.

Theo van Etten legt uit hoe de Tilburgse brouwnijverheid zich ontwikkelde van huisnijverheid in de prehistorie tot een ambacht dat nu nog steeds volop in de belangstelling staat. Het is een verhaal over brouwende vrouwen, herbergiers, monniken en hippe craft brouwers. Over gruit-, hop- en Beiersch bier. Over kneuterige brouwerijtjes en professionele ondernemingen.
 

Vooralsnog eindigt het verhaal bij de huidige brouwerijen. Hierin mag uiteraard bierbrouwerij De Koningshoeven niet ontbreken. De Trappisten overleefden vele hoogte- en dieptepunten en anno 2024 weten zij nog steeds het hemelse en het aardse met elkaar te verbinden. Ook de huidige generatie van micro- en huurbrouwers drukt immers zijn stempel op de Tilburgse bierkaart. 

Theo van Etten
richt zich als zelfstandig tekstschrijver op het samenstellen van bedrijfs- en jubileumboeken. Voortvloeiend uit zijn hobby als historisch onderzoeker presenteerde hij op 6 november 2023  zijn boek ‘Bier van eigen bodem – 4500 jaar brouwerijgeschiedenis in Tilburg.’ Hiervoor kreeg hij hulp van bier(historie)kenner Hans Meijs, tekstschrijver Sara Terburg, vormgever Barbara van Dorst en fotograaf Alessandra Mignardi. Eerder bracht Theo in eigen beheer onder andere de boeken ‘Stenen uit de Rauwbraken’ (2011) en ‘Verdwenen Rauwbraken’ (2017) uit.

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 18 januari 2024 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) Einde: 22.00 uur Niet leden betalen € 5,- entree. Koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg