Archeologisch onderzoek in Tilburg anno 2023

Door Heemkundekring Tilborch 27 februari 2023
Lezing
Grafurn gevonden in prehistorisch grafveld in Berkel-Enschot. (Bron: AWN, afd. 24)
Foto: Grafurn gevonden in prehistorisch grafveld in Berkel-Enschot. (Bron: AWN, afd. 24)

Op 16 maart geeft gemeentelijk archeoloog Guido van den Eynde een overzicht van het archeologisch onderzoek in Tilburg van de afgelopen jaren. Het gebied Stappegoor krijgt daarbij bijzondere aandacht. Hier werden de afgelopen jaren tal van bewoningssporen ontdekt, vanaf de vroege prehistorie tot de late middeleeuwen.

Waar nu de fietstunnel ligt onder de Ringbaan Zuid hebben archeologen een schat aan ontdekkingen gedaan uit de bronstijd, de ijzertijd, de late ijzertijd en de laat Romeinse tijd. De meest in het oog springende vondst is een enorme boerderij die dateert van circa 700 jaar voor Christus. Niet alleen de fundamenten vallen op, maar ook een bijzondere waterput, die opgetrokken was uit vlechtwerken. Volgens Guido is dat uniek omdat hier meestal een grote eiken uitgeholde boomstam voor werd gebruikt. Ook werd er een crematiegraf blootgelegd.

 

In de afgelopen jaren werden veel nieuwe archeologische vondsten gedaan. Zo werden in de wijk Jeruzalem sporen van een Middeleeuwse nederzetting gevonden en in 2013 werden tijdens werkzaamheden in de Spoorzone archeologische sporen  uit de tiende en elfde eeuw aangetroffen. In 2010 stuitten onderzoekers in Tilburg zelfs op sporen van een nederzetting uit de achtste eeuw. Dit zou er weleens toe kunnen leiden dat de geschiedenis van Tilburg deels herschreven moet worden. Lang werd namelijk gedacht dat – uitgezonderd een vermelding in 709 – Tilburg pas in de loop van de twaalfde eeuw zou zijn ontstaan. 

Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Einde: (circa) 21.00 uur
Niet leden betalen € 5,- entree. Koffie is gratis.

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 16 maart 2023 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75)

Locatie

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg