Harrie den Haon, een humoristisch prentenboek

Door Stichting Tilburgse Taol 11 oktober 2017
Nieuws
Harrie Den Haon

Hoe Tilburgs wil je het hebben: dit humoristische prentenboek van de Tilburgse schrijver Erik van Os en de Tilburgse illustratrice Marieke Coenen, uitgegeven door de Tilburgse Uitgeverij Zwijsen en de Stichting Tilburgse Taol, vertelt in de Tilburgse taal én in Tilburgse beelden het verhaal van de achtjarige Harrie. Hij bekijkt het Tilburgse leven niet echt van de zonnige kant en als iemand hem wil helpen, wordt het er niet beter op.

Harrie den Haon van de Haajkaantsebaon heej ooveral nen heekel aon: smèèrreges assie op moet staon, saoves nòr zenen iepert gaon, wè heetie daor nen heekel aon! Tja, onze Harrie heeft inderdaad overal een hekel aan: snotgare spruitjes, een lekstok die plakt, de vakantie in de zomer, schaatsen in de winter. Hij heeft zelfs een hekel aan het idee dat het hekel hebben aan…ooit over zal gaan. Een herkenbare Tilburgse mopperkont die zich weerbarstig beweegt in dit lange gedicht op rijm, en in onvervalst Tilburgse dialect. De illustraties zijn typerend en doeltreffend, waaronder beelden van Westpoint, de kermis, het standbeeld van Willem II en een plattegrond van de binnenstad met het station.

Op de website van de Stichting Tilburgse Taol staat een animatiefilm met de gezongen versie van de tekst. Hier is tevens een kleurplaat te downloaden. Het boek Harrie den Haon van de Haajkaantsebaon kan ook in het basisonderwijs gebruikt worden. Uitgeverij Zwijsen en de Stichting Tilburgse Taol hebben een lesbrief ontwikkeld. Hierin wordt op speelse manier aandacht besteed aan het Tilburgse dialect zoals dat in het boek gebruikt wordt. Leerlingen leren daardoor het Tilburgs beter kennen, en kunnen zelf aan de slag om nieuwe dingen te verzinnen waaraan Harrie den Haon nog meer ‘nen heekel’ zou kunnen hebben. 

Meer informatie

Het boek is voor €9,99 te koop bij de meeste boekhandels in Tilburg en omgeving. Het is ook te bestellen via www.tilburgsetaol.nl.

Geplaatst door

Stichting Tilburgse Taol

Zoeken op Erfgoed Tilburg