175 jaar Fraters van Tilburg - een expositie bij Peerke Donders

Door Peerke Donders Paviljoen 20 augustus 2019
Tentoonstelling
Knipsel
Foto: Fraters voor de klas, een situatie van vroeger en van nu

In het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg Noord wordt op 24 augustus een tentoonstelling geopend over 175 jaar Fraters van Tilburg. Deze congregatie is van grote invloed geweest op Tilburg en veel landen wereldwijd. Met name zijn de Fraters van Tilburg van grote betekenis geweest voor het onderwijs

De door de Fraters van Tilburg zelf georganiseerde expositie heeft als titel ‘Missie van Barmhartigheid: 175 jaar de Fraters van Tilburg’. De tentoonstelling kan tot en met zondag 20 oktober elke woensdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur worden bezocht.

De Fraters van Tilburg zijn in 1844 opgericht door Joannes Zwijsen, toen de pastoor van Tilburg. Zijn standbeeld staat bezijden de Heikese kerk. In die tijd was er nauwelijks onderwijs voor de meeste kinderen. De Fraters hebben zich dan ook altijd in het bijzonder ingezet voor het onderwijs. Tilburg telt nog altijd duizenden inwoners die ooit van de fraters les hebben gehad. Ze stichtten niet alleen scholen, ze ontwikkelden ook eigen, zeer succesvolle onderwijsmethoden. Het lesmateriaal werd gedrukt door de eigen, nog steeds bestaande drukkerij Zwijsen (nu bekend als Uitgeverij Zwijsen).

De congregatie hield zich – en houdt zich nog steeds – ook bezig met verpleging en onderwijs aan doven en blinden, wezen, verlaten kinderen. Behalve in tal van plaatsen in Nederland waren de Fraters van Tilburg gevestigd in onder meer België, Suriname en de Antillen. Momenteel zijn de fraters nog actief in Indonesië, Namibië, Kenia en Brazilië. Het generalaat (hoofdkantoor en bakermat van een zeer betekenisvolle organisatie) is nog steeds gevestigd aan de Gasthuisring in Tilburg.

Dit alles komt aan bod op de tentoonstelling in het Peerke Donders Paviljoen. Het verhaal wordt verteld aan de hand van elf panelen met foto’s en teksten en met voorwerpen. Na een bezoek aan de expositie is de bezoeker volledig ‘bijgepraat’ over vragen als: waarom stichtte Joannes Zwijsen de Fraters van Tilburg, hoeveel fraters zijn er nu nog in Tilburg en wereldwijd, wie waren de eerste fraters, wat de is Beweging van Barmhartigheid en wie zijn de Ambassadors of a Worldwide Brotherhood.

In de periode van de expositie worden verschillende lezingen en presentaties gegeven. Meer informatie daarover staat op de website van Peerke Donders: www.peerkedonders.nl.

Verlopen

Datum en tijden

Tot en met zondag 20 oktober elke woensdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur

Locatie

Peerke Donders Paviljoen - Museum voor Naastenliefde
Peerke Donderspark 3
5011 XL Tilburg

Geplaatst door

Peerke Donders Paviljoen

Zoeken op Erfgoed Tilburg