Tilburgers, stem voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2018!

Door Stadsmuseum Tilburg 7 november 2017
Nieuws
Merk Tilburg Download Foto Freddie De Roeck 22 Juli 2017 46

Tilburg is met Deventer, Leiden en Zaanstad genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs. Op 29 maart 2018, in het Europese Jaar voor het Cultureel Erfgoed, wordt deze prijs voor de achtste maal uitgereikt aan de ‘beste erfgoedgemeente’ van Nederland.


De BNG Bank Erfgoedprijs bestaat uit een bedrag van € 25.000 en stimuleert gemeenten om materieel en immaterieel erfgoed breed op te nemen in beleid en praktijk. Daarnaast kan het publiek voor de publieksprijs op de gemeente stemmen die op innovatieve wijze omgaat met erfgoed.

Waar de BNG Bank Erfgoedprijs voorheen werkte met een open aanmeldingsprocedure waarbij gemeenten zichzelf konden inschrijven, werd voor de editie 2018 een longlist gehanteerd die is aangedragen door erfgoedorganisaties en -specialisten. De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 wordt gekozen uit vier genomineerde gemeenten die hun erfgoed op positieve en innovatieve wijze inzetten voor de ontwikkeling van de gemeente. Tilburg is dus een van de vier potentiële winnaars!

Dit heeft er ongetwijfeld mee te maken dat de samenwerking met de erfgoedpartners in 2017 echt op stoom is gekomen. Vele partijen werken samen aan erfgoedactiviteiten, met als aansprekend voorbeeld het programma rondom Koningsdag 2017 en de gezamenlijke website van Erfgoed Tilburg. In november en december bezocht de jury onaangekondigd de vier gemeenten om te kijken hoe het erfgoed leeft in de stad en onder de bewoners.

In januari 2018 hebben de gemeenten hun erfgoedbeleid en -praktijk toegelicht met een pitch. De jury gebruikt in haar beoordeling criteria als de gemeentelijke visie, de link met andere beleidsterreinen, de rol van inwoners, jeugd- en ouderenparticipatie (onderwijs, erfgoededucatie), communicatie over het erfgoed(beleid), erfgoed als innovatieve factor en het gemeentelijke erfgoedbudget.

Nieuw dit jaar is de Publieksprijs, bestaande uit de eer en een aandenken. Het publiek kan vanaf 15 februari voor de publieksprijs op de gemeente stemmen die in het verleden, heden en toekomst op innovatieve wijze omgaat met erfgoed. Stem ook! Klik hier om te stemmen (tot 22 maart).

Geplaatst door

Stadsmuseum Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg