Gevel én oude reclame in Goirkestraat hersteld

Door Gemeente Tilburg 2 november 2021
Nieuws
Muurreclame Goirkestraat Na Restauratie
Foto: Muurreclame Goirkestraat na restauratie - foto gemeente Tilburg

​Nieuwe muurschilderingen en oude muurreclames staan erg in de belangstelling. Herstel van historische gevelreclames is vaak mogelijk met subsidie van de gemeente. Onlangs is er weer eentje opgeleverd: aan de Goirkestraat 98.

Dat ging mooi samen met de verbetering van de gevel waarvoor ook gemeentelijke subsidie is ingezet. Het pand is een gemeentelijk monument en ligt prominent in het centrale deel van het rijksbeschermde stadsgezicht Goirkestraat. Het gaat om een voormalig fabrikantenhuis en is in circa 1857 gebouwd voor Andreas Pessers (1816-1890), fabrikant van wollenstoffen. Reden genoeg om er zorgvuldig mee om te gaan. En dat heeft de eigenaar ook gedaan.

Hoewel het pand uit het midden van de 19e eeuw dateert waren er op een zijgevel restanten te zien van een oude gevelreclame uit een later tijdperk. Tot op de dag van vandaag staat er een kettingbeding in het koopcontract dat stelt dat er geen apotheek gevestigd mag worden in het pand. Mogelijk opgesteld door de persoon die ook de reclame heeft laten aanbrengen.
Met subsidie van de gemeente zijn de gevel én de gevelreclame in glorie hersteld, nu is weer duidelijk leesbaar: ‘chemicalien. drogerijen. medicinalewateren. verplegings-artikelen.’

Bij herstel van dit soort oude muurreclames moeten ook keuzes worden gemaakt, soms is sprake van reconstructie of wordt gekozen voor een bepaalde historische laag. Naast geschiedenis is natuurlijk het beeld ook belangrijk. Door dit soort acties wordt de geschiedenis meer zichtbaar en begrijp je meer van die oude fabrieksstraat. Dankzij een eigenaar die daar oog voor heeft en wat subsidie van de gemeente is dat hier gelukt.

Samen met kenner Cees van Raak is een lijst opgesteld met oude muurreclames in de stad. Voor wie ook zo’n oude muurreclame kent of wil restaureren, kijk op: Subsidie Gevelverbetering - Gemeente Tilburg, of mail naar: monumenten@tilburg.nl

Geplaatst door

Gemeente Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg