Kunstwerk Kessels in het Spoorpark

Door Kessels Muziek 1 oktober 2022
Nieuws
Kessels Kunstwerk In Spoorpark Detail 1024X768
Foto: Kunstwerk Kessels in het Spoorpark

Op de plek waar nu het Spoorpark van Tilburg ligt, lag vroeger de fabriek van Mathieu Kessels, waar meer dan 500.000 muziekinstrumenten werden geproduceerd. Als blijvende herinnering is in september 2021 een kunstwerk geplaatst van kunstenaar Tom Dubelaar. Hiermee wordt een verbinding gelegd tussen deze historische locatie en het Kessels Museum.

Op de plek van het Spoorpark stonden ooit het woonhuis, de drukkerij en de fabriek van Matthieu Kessels. Iets om even bij stil te staan – juist om de grote betekenis die Matthieu voor Tilburg en zijn bewoners gehad heeft. De gedachten voor het kunstwerk was om dit te verbeelden.

De achtergrond is een foto van de fabriek met het personeel. Uit zinken mallen -oorspronkelijk gebruikt om koper te knippen voor de blaasinstrumenten - heeft Tom Dubelaar contourtekeningen gemaakt van de fabriek en het woonhuis, met daarop composities van houten en koperen instrumenten en een model van een koperdraaibank. Uit het koper van blaasinstrumenten zaagde Tom portretten van Matthieu en Marietje Kessels. In het tekstkader zijn delen uit het drukkersverleden verwerkt: een omslag van een muziekboekje, stukjes bladmuziek uit een van Kessels composities, mallen voor muziek van zijn fanfareboekjes en etsplaatjes voor afbeeldingen van instrumenten uit de catalogus. Het is in feite een bloemlezing uit de verhuizing van het Kessels museum naar de Stationsstraat. Uit alles wat overbleef, creëerde Tom Dubelaar een verhaal.

 “Het gebruikte materiaal uit de restauratiewerkplaats krijgt na bewerking en compositie weer nieuwe betekenis in het kunstwerk”, aldus kunstenaar Tom Dubelaar. 

De verbinding met het hier en nu ligt in de vensterconstructie en het spoor, zoals dat vroeger vlak langs de fabriek liep. Op de muur kun je nu door toegevoegde vensters naar het verleden kijken, en word je uitgenodigd voor beleving van muziek. Zelf muziek maken en ernaar luisteren; dat was de uitnodiging van Matthieu Kessels waarvoor hij ook de middelen verschafte.

Je vindt het Kunstwerk Kessels in het Spoorpark Tilburg, bij de ingang via St. Ceciliastraat, aan de muur van het gele gebouw aan de parkzijde.

Geplaatst door

Kessels Muziek

Zoeken op Erfgoed Tilburg