Bewaard: eerste steen Winkelcentrum Eikenbosch Berkel-Enschot

Door Heemkundekring De Kleine Meijerij 18 augustus 2020
Nieuws
2020 Peter Timmermans Eerste Steen

Deze herinneringssteen is gelukkig bij de sloop van het Winkelcentrum Eikenbosch gered. Op donderdag 23 juli 2020 heeft sloopbedrijf Jan van Esch uit Cromvoirt de Steen ongeschonden afgeleverd bij het museum van Berkel-Enschot aan ’t Hoekske 6-6A.

Deze historische steen staat voorlopig op de binnenplaats van het museum “Onder d’n Hooizolder” van de familie Koenen. Hij behoort tot een stukje geschiedenis van Berkel-Enschot en herinnert aan de “eerste groeispurt” van ons dorp in de jaren ‘70 van de vorige eeuw.

In 1966 werd door de zusters trappistinnen van de Abdij Koningsoord een stuk grond van twee hectare aan de gemeente Berkel-Enschot verkocht voor het realiseren van het bestemmingsplan “Eikenbosch“ ten behoeve van woningbouw  en winkelcentrum. De Eerste Steen voor dit winkelcentrum werd gelegd op 16 december 1971 door burgemeester Harry Aarts met de tekst:

“Op 16 dec. 1971 werd door drs. H.J.B. Aarts burgemeester van Berkel-Enschot deze steen gelegd voor winkelcentrum “Eikenbosch “ 

(Voormalig burgemeester drs. H.J.B. Aarts is op 25 maart 2020 te Tilburg overleden als gevolg van het coronavirus.)

De donkergrijze hardstenen gedenksteen was ingemetseld in de muur bij brood en banket Leo Geerts. Maten van de Steen: lengte 85 cm., breedte 30 cm. Het is een mooie “stenen“ herinnering aan dit winkelcentrum en een stukje geschiedenis van Berkel-Enschot. Deze winkellocatie is intussen gesloopt en lag op historische grond van de trappistinnen. Ook het nieuwe winkelcentrum Koningsoord ligt op de voormalige grond van de Abdij  Onze Lieve Vrouw van Koningsoord.

Anno 1972 bestond het winkelcentrum Eikenbosch uit 12 winkels, geflankeerd door Cultureel Centrum De Schalm, de Boerenleenbank en het Postkantoor. In die tijd werd het eerste carillon geplaatst, gegoten door de firma Petit en Fritsen. Het klokkenspel opgehangen aan bielzen werd geschonken door project-ontwikkelingsbureau Amro. Later is dit carillon opgehangen aan aluminium palen. Intussen heeft het klokkenspel een nieuwe plaats gekregen op de rotonde van Koningsoord aan de Koningsoordlaan.

In de loop der jaren is dit oude winkelcentrum uitgebreid tot 28 winkels met voldoende
parkeergelegenheid. In 1980 werd een nieuwe bibliotheek gebouwd naast Cultureel Centrum De Schalm. Dit beeldbepalend gebouw met architectonische en monumentale waarde van architect Renz Pijnenborgh werd officieel geopend op 31 oktober 1981. In juli 2020 is dit waardevolle gebouw ook gesloopt. Gelukkig heeft de bibliotheek een mooie nieuwe plek gekregen in de abdijkerk van het voormalige klooster van de Trappistinnen.

De Eerste Steen van winkelcentrum Eikenbosch is een blijvende herinnering aan deze periode. De historische Steen is nu te bewonderen bij het museum van Mart Koenen aan ’t Hoekske 6-6A. In het museum vindt U ook allerlei gereedschappen en gebruiksvoorwerpen uit grootmoeders tijd. Spullen die  op de boerderij en bij de burgerij gebruikt werden en intussen verleden tijd zijn. Ook zijn er verschillende voorwerpen van de zusters Trappistinnen te bekijken. De Eerste Steen van Eikenbosch past prima in deze verzameling over de historie van Berkel-Enschot.

Namens de Heemkundekring De Kleine Meijerij
Jack van der Sanden

Meer informatie

Wie de steen en andere objecten van Berkel-Enschot in het echt wil bekijken, gaat naar Museum Onder d'n Hooizolder.

Geplaatst door

Heemkundekring De Kleine Meijerij

Zoeken op Erfgoed Tilburg