Wisselexpositie: Stadsgezichten in tekeningen en schilderijen

31 mei 2019
Tentoonstelling
Smt00336 Etsen 09 Foto Jan Stads Lr
Foto: Een ets met zicht op Tilburg - fotografie Jan Stads

De stad is een geliefd onderwerp voor tekenaars en schilders. Door de tijd heen worden steden in beeld gebracht door kunstenaars die vanuit hun eigen perspectief en met eigen gekozen materialen de stad van dat moment vereeuwigen.

Over de wisselexpositie

De collectie van Stadsmuseum Tilburg bevat een aantal stadsgezichten die door kunstenaars en liefhebbers van de stad zijn gemaakt. Deze werken zijn in de loop der jaren verworven door schenkingen aan de gemeente Tilburg. Het is echter maar een zeer kleine greep uit het totale aantal tekeningen en schilderijen dat ooit van de stad is gemaakt. De hypothese is dat er veel voorstellingen van Tilburg zich bij de inwoners thuis bevinden.

Vanaf 3 juni hangen in het TijdLab tien werken uit de collectie van Stadsmuseum Tilburg, die samen een echte ‘wisselexpositie’ vormen. Deze werken worden namelijk gewisseld met tekeningen of schilderijen die door Tilburgers worden aandragen, maar daarvoor moet een ander werk plaats maken. Nieuwe stadsgezichten, getekend of geschilderd, zijn dus welkom, mits voorzien van een lijst en een ophangsysteem. Het kan zijn dat het ingebrachte werk na een week alweer verdwijnt om plaats te maken voor een nieuwe.

Oproep

Wil jij van juni tot en met september een stadsgezicht tentoonstellen in het TijdLab, neem dan contact op met Stadsmuseum Tilburg via info@stadsmuseumtilburg.nl.

Deze wisselexpositie is in de maanden juni tot en met half september te zien in het TijdLab en is gratis toegankelijk tijdens de reguliere openingstijden van de LocHal. Deze expositie is onderdeel van het programma ‘Stadgezichten in beeld en taal’, georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) in samenwerking met partners van Erfgoed Tilburg.

Tijdens de duur van de wisselexpositie zijn er verschillende activiteiten:

Donderdag 6 juni: Thema-avond over muurreclames

Dinsdag 18 juni: Presentatie over gezichtsbepalende beeldtaal

Dinsdag 2 juli: Lezing Stadsgezichten in de schilderkunst

- Afbeelding: Th.L. Herminez - Goederenemplacement van de NS, 1961 Collectie Stadsmuseum Tilburg

Verlopen

Datum en tijden

van 3 juni tot begin september 2019, tijdens reguliere openingstijden van de Bibliotheek LocHal

Locatie

Bibliotheek LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000 Tilburg

Geplaatst door

Zoeken op Erfgoed Tilburg