Wie het monument behoudt, behoudt het verhaal

Door Heemkundekring Tilborch 2 februari 2024
Lezing
2024 02 15 Funerair Erfgoed Lr Combi
Foto: Grafmonument van Willem Mutsaers (burgemeester van Tilburg van 1901 tot 1907) op begraafplaats Heike aan de Bredaseweg.

De gemeente Tilburg beschikt over maar liefst 25 begraafplaatsen. De vele grafmonumenten vertellen het verhaal van Tilburg. “De moeite waard om te koesteren,” aldus Helma Horvers van Stichting Funerair Erfgoed. Op 15 februari geeft zij een lezing over het werk van de stichting.

Van oudsher werden de doden begraven in kerken. Vanwege plaatsgebrek en hygiëne pleitte men al aan het einde van de achttiende eeuw voor het aanleggen van begraafplaatsen buiten de bebouwde kom. Pas met de inlijving van ons land bij het Franse Keizerrijk in 1810, werd deze wens bij wet vastgelegd.

Ook de Tilburgse ‘maire’ Martinus van Dooren kreeg de opdracht een geschikte plek buiten de stad te zoeken om de doden ter aarde te bestellen. Hij antwoordde dat er geen geschiktere plaats te vinden was dan “… De Schijff, geleegen in het Centrum dezer gemeente op een genoegzaamen afstand van alle heerden.” En zo geschiedde met de aanleg van de begraafplaats aan wat nu de Bredaseweg heet. Het is daarmee de oudste begraafplaats van Tilburg. 

Stichting Funerair Erfgoed
Zet zich in voor het behoud van het funerair erfgoed in de gemeente Tilburg. In het bijzonder richt zij zich op het behoud van historische grafmonumenten en begraafplaatsen. Tijdens de lezing gaat Helma in op enkele kernactiviteiten van de stichting, zoals inventariseren, beschermen, zichtbaar maken, onderhouden en restaureren van waardevolle monumenten. 

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 15 februari 2024 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) Einde: 21.00 uur Niet leden betalen € 5,- entree. Koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg