Wereldcafé: Wat doen we met Peerke?

Door Wereldpodium 26 februari 2018
Interview
Smt00574 0001
Foto: Collectie Stadsmuseum Tilburg

‘Peerke met slaaf’ is het beeld van onze beroemde missiepriester in het Wilheminapark al genoemd. Koloniaal! Onzin, vinden anderen: laten staan! Zo heeft Tilburg zijn eigen discussie over het koloniale verleden. Dus, wat doen we met Peerke? – Heeft u een goede oplossing? Een bordje erbij? Het museum in? U kunt uw idee voorleggen aan Tilburgs eigen cultureel-erfgoedexpert: professor Arnoud-Jan Bijsterveld.

Tijdens het Wereldcafé as donderdag 1 maart wordt gesproken over koloniale sporen in Tilburg en wat we daarmee ‘moeten’. In het Wereldcafé, georganiseerd door Wereldpodium, wordt Arnoud-Jan Bijsterveld geïnterviewd door Joyce van der Horst en Ralf Bodelier. Bijsterveld is van mening dat we ons in de discussie over slavernij en in het algemeen over de postkoloniale erfenis te vaak richten op vrij willekeurige expressies van dat verleden zonder ons te verdiepen in de werkelijke pijnpunten in het heden en in de feiten en de context van het verleden. Volgens Bijsterveld schiet op zo'n expressie van vermeend kolonialisme dan al gauw zijn doel voorbij. Want tegen wie of wat richt de aanval op het beeld zich eigenlijk? Tegen Peerke? Tegen de beeldhouwer? Of tegen anonieme koloniale krachten of racisten in het heden?

Er moet meer onderzoek zijn naar de volgende vragen, zo stelt Bijsterveld. Wat is het nu dat ons wat dat verleden betreft dwars zit?; wat weten we eigenlijk van dat verleden? en waar in Tilburg vinden we erfgoed of sporen van dat pijnlijke verleden? En dan zal blijken dat we dat eigenlijk niets eens goed weten. Wie weet dat de Bleshof is genoemd naar een familie van plantagehouders? Of dat zowel bij de fraters als bij de zusters het grootste Caribische fotoarchief van Nederland ligt, inclusief beelden van (voormalige) slaafgemaakten?

Peerke is niet het enige onderwerp van gesprek. Bekijk hier het totale programma van Wereldcafé.

Verlopen

Datum en tijden

Donderdag 1 maart 2018

Locatie

Wereldcafé Entree: € 2,50 (inclusief consumptie), kaarten aan de deur. Voorafgaand aan het Wereldcafé, tussen 17.00u en 19.30u, kunt u ook eten bij Balkan-eethuis Kolektivo. Speciaal voor bezoekers van het Wereldcafé biedt Kolektivo een maaltijddeal: Balkantafel (voor- en hoofdgerecht) voor €15 p.p. Reserveren kan via kolektivotilburg@gmail.com of hun Facebookpagina.

Contact

Wereldcafé Locatie Kolektivo, Trouwlaan 189, 5021 WG Tilburg. Aanvang programma 20.30 uur. Inloop vanaf 20.00 uur.

Geplaatst door

Wereldpodium
Leerstoel Cultuur in Brabant

Zoeken op Erfgoed Tilburg