Van pest tot corona, de geschiedenis van de zorg in Tilburg

Door Peerke Donders Paviljoen 6 november 2020
Tentoonstelling
Breed P20031 Pee Expo Online4
Foto: Van pest tot corona, de geschiedenis van de zorg in Tilburg

Het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg presenteert een tentoonstelling over een bijzonder actueel onderwerp: Van pest tot corona, de geschiedenis van de zorg in Tilburg. Een indringende, in eigen beheer gemaakte documentaire over corona in Tilburg maakt deel uit van deze expositie.

In woord en beeld en aan de hand van tientallen (antieke) voorwerpen vertelt deze tentoonstelling het verhaal van de ziektes die de Tilburgers door de eeuwen heen hebben geplaagd en de zorg die men zieken heeft verleend. De expositie roept een gevoel op van solidariteit en van vertrouwen in voortschrijdende kennis bij alle ellende die mensen kan overkomen. De moraal is: verlies nooit hoop, samen zijn we sterk.  De eigen documentaire “Het is liefde waar het om draait” is ook te zien.     

Een bezoek aan de tentoonstelling laat op een toegankelijke manier zien hoe de Tilburgers er altijd in zijn geslaagd ziektes het hoofd te bieden. Tientallen onderwerpen passeren de revue, van kwakzalvers en piskijkers tot de helende werking van heiligen, de ziekenhuizen, bestraling, de eerste artsen, de eerste operaties, de eerste tandartsen, chroom 6… en uiteraard corona.

Zorg, het thema van deze tentoonstelling, past perfect in datgene waar Peerke Donders zich voor inzette en waardoor de stichting en de vrijwilligers zich laten inspireren: naastenliefde, er zijn voor elkaar, ongeacht wie je bent. De meeste activiteiten in het Paviljoen hebben welzijn en solidariteit als uitgangspunt. Ook deze tentoonstelling laat zien dat de Tilburgers zich al heel lang om elkaar bekommeren.

De tentoonstelling is tot en met zondag 9 mei 2021 te bezoeken met een reservering op de woensdag- en zondagmiddag, starttijden 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Entree € 2,50 per persoon. Voor groepen van 20 tot maximaal 30 personen is ook op andere dagen een rondleiding te boeken, dan komt er eenmalig € 30,= bij. Reserveringen en informatie via : info@peerkedonders.nl


Fotobijschrift bij foto met de waterput:
Eeuwenlang was er nauwelijks sprake van een goede gezondheidszorg. Zieken zochten hun heil onder meer in het volksgeloof. Toen rond 1900 de verering van Peerke Donders op gang kwam, gingen mensen uit Tilburg en omgeving naar de put achter het geboortehuisje. Het water dichtte men een heilzame werking toe bij onder meer ontstoken ogen. De foto is rond 1900 gemaakt. In 2009 is de put volledig gerestaureerd. Nog steeds hechten sommige mensen geloof aan dit Peerke Donders-water.        

Verlopen

Datum en tijden

Te bezoeken na reservering op de woensdag- en zondagmiddag, starttijden 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

Locatie

Peerke Donders Paviljoen
Museum voor Naastenliefde
Peerke Donderspark 3
5011 XL Tilburg

Geplaatst door

Peerke Donders Paviljoen

Zoeken op Erfgoed Tilburg